pikante vis (samke harra) met venkel en tahini

pikante vis (samke harra) met venkel en tahini
RECEPT: BEN WILLIAMSON | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | | libanees | lactosevrij
Samke harra is een Libanees visgerecht, waarbij de vis wordt geserveerd met een romige tahinisaus en flink wat lepels pikante chili-olie. Heb je een restje over (in het zeldzame geval), maak er dan een sandwich van. Lekker met knapperige venkel en verse kruiden.
Serveer deze hoorntjes met een van deze drie smaken tahin-ijs.
Kooktijd35 minutes
oven20 minutes
Totale tijd55 minutes

Kookgerei

  • evt. ook nodig: mandoline

Ingrediënten

  • 1 kleine venkelknol, flinterdun geschaafd
  • sap van 1 citroen
  • 120 ml extra vergine olijfolie + extra voor erover
  • 4 snappers* à 300-400 g schoongemaakt, ontschubd, zijkanten ingekerfd
  • 2 bosuitjes in dunne, schuine stukjes

tahinisaus

  • 500 ml vis- of groentebouillon
  • 200 g lichte tahini
  • sap van 1 citroen

kruidige chili-olie

  • 1 el aleppopeper of chilivlokken
  • 5 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 3 pimentbessen
  • 3 tenen knoflook, gekneusd
  • 2 steranijs
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl komijnzaad
  • 180 ml neutrale olie

Instructies

  • Schenk de bouillon voor de tahinisaus in een kleine steelpan en breng aan de kook op hoog vuur. Klop geleidelijk de tahini erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer het citroensap erdoor. Houd tot gebruik warm.
  • Meng voor de aleppopeperolie in een middelgrote, hittebestendige kom de aleppopeper met 2 tl zeezoutvlokken. Meng de overige ingrediënten in een steelpan en verwarm op hoog vuur tot het kookpunt. Draai het vuur laag en verwarm 6-8 min. tot de aroma’s van de specerijen vrijkomen in de olie. Schenk de olie door een fijne zeef bij de kom met de aleppopeper. Haal de tijm, kaneel, piment en knoflook uit de zeef en voeg wat daarna nog in de zeef zit toe aan de chili-olie. Laat volledig afkoelen.
  • Doe de venkel met het citroensap in een (glazen) kom. Bestrooi met flink wat zout en laat intrekken tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
  • Verhit op hoog vuur 4 el olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Bestrooi de vissen aan beide kanten met zout. Bak 2 vissen 2-3 min., keer ze en bak ze nog 2-3 min., zodat ze mooi bruin kleuren. Leg op een van de bak- platen. Bak de overige 2 vissen in de resterende 4 el olie en leg op de andere bakplaat. Besprenkel met nog wat olijf- olie en bak 15-20 min. in de oven tot de vis precies gaar is. Laat voor serveren 5 min. rusten op een rooster.
  • Verdeel de tahinisaus over borden en leg de vissen erop. Besprenkel naar smaak met chili-olie. Schep de zoetzure venkel om met de fijngesneden bosui en strooi over de vis.

Voedingswaarde

calorieën: 835kcal
eiwit: 13g
vet: 80g
koolhydraten: 19g
auteur: delicious.
* I.p.v. snapper kun je ook kleine dorade of grote zeebaars nemen. Of kijk op goedevis.nl voor een duurzame keuze.
RECEPT: BEN WILLIAMSON | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: pissaladière – Franse pizza met ansjovis en gekaramelliseerde uien