aantal 4 | hoofdgerecht | | |
IJsbergsla lijkt zo gewoontjes maar is eigenlijk ideaal door z’n ultraknapperige en frisse karakter. Wij nemen hem onder de loep en laten je in dit recept zien hoe veelzijdig deze slasoort is. Echt hemels als fris contrast bij de pikante kip, vooral met de karnemelkdressing.
Kookgerei
- ook nodig: grillpan of barbecue
Ingrediënten
- 3 el sriracha
- 3 el ahornsiroop
- 1 el chipotlepeper in adobosaus, blik of pot, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 1 hele kip van ± 1 8 kg, gevlinderd (ruggengraat eruit geknipt, geplet), dijen en borstfilets ingekerfd met een mes
- 6 bosuitjes, bijgesneden
- 3 maïskolven, zonder schutbladeren en draden
- ½ tl gerookte-paprikapoeder
- 2 limoenen, gehalveerd
- ½ kropje ijsbergsla, in dunne reepjes
- ½ kropje witte kool, in dunne reepjes
karnemelkdressing
- 125 ml karnemelk
- 3 el mayonaise
- 3 el extra vergine olijfolie + extra om mee te besprenkelen
- 2 bosuitjes, fijngesneden
- 1 teen knoflook
- sap van 1 limoen
Instructies
- Meng in een grote kom de sriracha, ahornsiroop, chipotlepeper en knoflook. Wrijf de kip hier goed mee in. Laat de kip afgedekt 1 uur marineren op kamertemperatuur.
- Pureer de karnemelk, mayonaise, 3 el olijfolie, 2 bosuitjes, knoflook en het limoensap tot gladde dressing. Breng de karnemelkdressing op smaak met zout en peper.
- Maak de barbecue aan of verhit een grillpan op matig tot hoog vuur. Besprenkel de bosuitjes en maïskolven met 1 el olie en bestrooi ze met paprikapoeder en zeezout. Gril de bosuitjes 2-3 min. en gril de maïskolven 6-8 min. onder af en toe keren tot ze gaar zijn en schroeiplekjes krijgen. Snijd de bosuitjes fijn en snijd de maïs van de kolven.
- Haal de kip uit de marinade en besprenkel hem met 1-2 el olie. Leg de kip op de barbecue, sluit de deksel en gril hem 50 min. tot 1 uur onder af en toe keren tot hij gaar is en grill-streepjes krijgt. Doe je het in een grillpan, dek de kip dan af met aluminiumfolie. Leg de kip op een snijplank en laat hem afgedekt 20 min. rusten. Gril intussen de halve limoenen met de snijvlakken omlaag tot ze lichtbruin kleuren. Leg ze op een bord.
- Schep in een kom de sla, kool, maïskorrels en bosuitjes door elkaar. Besprenkel met wat karnemelk-dressing naar smaak en schep de salade losjes om. Serveer de ijsberg-salade bij de gegrilde kip en limoenen. Besprenkel vlak voor serveren met nog wat dressing.
Voedingswaarde
- calorieën: 1302 kcal
- eiwit: 94 g
- vet: 82 g
- koolhydraten: 42 g
RECEPT: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Maak ook: ijsbergsla met doperwten en muntdressing