Pien is terug en dit keer zet ze nog meer lekkers op tafel in haar nieuwste kookboek: Pien Laat Haar Eten Zien – Vol. 2. Dit recept voor artisjokken uit de oven mogen we al met je delen!
In het boek neemt Pien Wekking je mee op een ontspannen reis door haar keuken, geïnspireerd door de Franse, Italiaanse en Spaanse culinaire vibes. Het is een ode aan het koken met liefde, het genot van een mooi gedekte tafel en simpelweg samen genieten.
Pien laat haar eten zien vol. 2
In het boek vind je bijvoorbeeld gamba’s en inktvis in een pittige saus, zelfgemaakte ravioli met ricotta, erwtenpuree en pistachepesto. En als kers op de taart? Een espresso crème brûlée.
Na het megasucces van haar eerste boek, waarvan er meer dan 25.000 exemplaren binnen één jaar werden verkocht, belooft Pien Laat Haar Eten Zien – Vol. 2 nog meer laagdrempelige en feestelijke recepten.
Artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella
Ingrediënten
- 4 jonge artisjokken
- 1 citroen
- 50 g panko
- 8 g peterselie, fijngesneden
- 1 teentje knoflook
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 bol buffelmozzarella
- 6-8 plakjes pata negra, alternatief: serranoham
- basilicumolie
Instructies
- Maak de artisjokken schoon. Scheur de kleine, losse blaadjes aan de onderkant van de artisjok af. Schil de steeltjes. Knip met een schaar de stekelige uiteinden van de bladen af. Snijd tot slot de top van de artisjok weg zodat de binnenste bladeren zichtbaar worden.
- Snijd de citroen doormidden en wrijf de artisjokken in met citroensap om hun kleur te behouden.
- Doe de artisjokken vervolgens in een grote pan met zoveel water dat ze helemaal onder staan. Kook de artisjokken 20 minuten.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Meng ondertussen voor het pankomengsel de panko met de fijngesneden peterselie en pers hier een teentje knoflook bij. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar.
- Haal de artisjokken uit de pan en laat goed uitlekken. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Verwijder de haartjes (het hooi) in het midden met een kleine lepel. Doe dit voorzichtig, zodat je het artisjokhart niet beschadigt.
- Leg de artisjokhelften met de snijkant naar boven in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het pankomengsel over de artisjokken en besprenkel met wat olijfolie. Zet 10-15 minuten in de oven, tot het pankomengsel bruin is en de kaas gesmolten. Je kunt eventueel de oven de laatste 5 minuten op de grillstand zetten.
- Haal de artisjokken uit de oven. Verdeel ze over een schaal of op 4 aparte borden. Scheur de mozzarella en serveer de artisjokken met de pata negra, mozzarella en een flinke scheut basilicumolie. Je eet de artisjok door de blaadjes er een voor een af te trekken. Dip de onderkant van elk blad in de panko en stop het blaadje in je mond, waarbij je met je tanden het zachte, vlezige gedeelte van de onderkant van het blad schraapt. Dit doe je met alle bladeren totdat je bij het artisjokhart komt. Dit kun je volledig opeten.
Voedingswaarde
Dit recept printenBekijk ook: de 4 favoriete kookboeken van Jet van Nieuwkerk om iedere dag uit te koken