Pastarol met pompoen en geitenkaas

Pastarol met pompoen en geitenkaas

vegetarisch
aantal 4 | voorgerecht | familietijd, kerst | italiaans | vegetarisch
Pompoen: er is geen groente die meer bij het najaar past dan onze oranje vriend. Zonde om ‘m alleen voor Halloween te gebruiken. Kirsten heeft tal van ideeën in petto voor deze geweldige vrucht die rond september van het land komt en bijna het hele jaar verkrijgbaar is. Een prachtige Italiaanse pastarol met pompoen bijvoorbeeld.
Kooktijd45 minutes
Oven30 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 550 g butternutsquash* zaad eruit, in blokjes
  • 3 el olijfolie
  • 75 g roomboter
  • 2 uien middelgroot, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 240 g geitenkaas zacht
  • 75 g pecannoten
  • 75 g dille
  • 200 g pastavellen* vers, zelfgemaakt of gekocht
  • 1 eierdooier losgeklopt met 1 el water
  • 6 takjes salie blaadjes
  • ook nodig: wijde pan of ideaal is een vispan om de pastarol in te garen keukengaren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Doe de olijfolie in een bakblik, doe er de blokjes pompoen in en bestrooi met 1 theelepel zout en wat peper en schep om. Rooster de blokjes in 30 min. in de oven gaar.
  • Bak ondertussen in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur in 25 gram boter de uien en de knoflook 10-13 min., zodat ze langzaam goudbruin kleuren en karameliseren.
  • Haal de pompoen uit de oven en laat 15 min. afkoelen. Voeg dan de uien, knoflook, geitenkaas, pecannoten en dille toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Vorm van de pastavellen op een schone theedoek een rechthoek, waarvan de breedte iets kleiner is dan je wijdste pan en bestrijk de randen, die elkaar ½ cm moeten overlappen, met wat los geklopt ei. Druk de randen licht aan, zodat ze vast zitten. Verdeel het pompoenmengsel gelijkmatig en dun over de pasta, maar houdt bij de buitenste randen 1 cm vrij. Rol de rol op met behulp van de theedoek zoals je sushi oprolt, maar niet al te strak. Druk de zijkanten dicht. Rol de pastarol strak in de theedoek en bind de uiteinden goed strak dicht met keukentouw.
  • Breng in je wijdste pan een flinke laag water, zodat de theedoek-pastarol straks onder water ligt, aan de kook en voeg 1 eetlepel zout toe. Leg de theedoek-pastarol voorzichtig in het water en laat 20 min. zachtjes koken.
  • Verwarm 5 min. voor het einde van de kooktijd de rest van de boter in een steelpan, laat licht kleuren en leg de salieblaadjes erin. Bak ze in 1 min. krokant.
  • Verwijder de theedoek. Snijd de rol in dikke plakken, de lelijke buitenkantjes gebruik je niet, en serveer met de salieboter.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tip van de redactie: ‘Gasten over de vloer. Bereid de rollen voor en bewaar ze in de koelkast. In een grote braadslede kun je de rol(len) ook prima in de oven in een waterbad gaarkoken.’
* Verse pastavellen voor lasagne kun je tegenwoordig in het koelvak van veel supermarkten kopen.
zelf pasta maken?
Draai grote vellen Kneed van 100 g bloem, 100 g fijne tarwegries of durummeel en 2 middelgrote eieren een soepel pastadeeg. Laat afgedekt 30 min. in de koelkast rusten. Rol het met de pastamachine uit tot rechthoekige lange lappen tot de één na dunste dikte of rol zo dun mogelijk met de deegroller uit. Snijd de vellen recht bij en leg ze zo, elkaar ½ cm overlappend, op een schone theedoek dat ze een groot rechthoek van 20-25 cm breedte bij 35-40 cm lengte vormen. Gebruik je wijdste pan en meet de doorsnede en pas zo nodig de breedte van het pastavel aan. De rol moet nl in ruim water in de pan gaarkoken. Een vispan is ideaal.
Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!