vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
zomer |
italiaans |
Nu de zomervakanties ten einde lopen, proberen we weer een beetje op tijd te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je veel dingen de avond tevoren al maken. Zo kun je ook nog rustig met de kids deze parmigiana in laagjes bouwen!
kooktijd35 minutes minutes
Oven25 minutes minutes
totale tijd1 hour hour
ingrediënten
- 1 aubergine groot
- 2 courgettes
- 6 el olijfolie extra vierge + extra voor erover
- 450 ml tomatensaus gekruide, zie tip met basilicum
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 bollen buffelmozzarella uitgelekt, in dunne plakjes
- 3-4 el Parmezaanse kaas geraspt
- 1 zak rucola 75 g
- 1 ui rood, in halve ringen
- 1 el balsamicoazijn
instructies
- Snijd de aubergine en de courgette over de lengte in ¾ cm dikke plakken. Verhit de grillpan goed heet voor. Bestrijk de plakken aubergine en courgette dun met olijfolie. Gril ze in porties aan beide kanten bruin en gaar. Leg ze op een bord en gril zo steeds de volgende portie.
- Verwarm intussen de oven voor tot 200°C.
- Meng de tomatensaus met de knoflook. Spreid in een ovenschaal van 20×25 cm een dun laagje saus uit. Bedek de saus met een laagje courgette. Verdeel daarover weer een laagje saus en leg er een laagje aubergine op. Leg hierop een laagje mozzarella van 1 bol. Herhaal de lagen zo tot alles op is, eindig met een dun laagje tomatensaus en dek af met de rest van de mozzarella. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en bestrooi met zout en peper. Bak de parmigiana in de oven 20-25 min., tot de kaas begint te kleuren.
- Meng de uiringen met de rucola – houd een handvol rucola apart – en schep om met de balsamicoazijn, de overgebleven (extra vierge) olijfolie en zout en peper naar smaak.
- Snijd de parmigiana in blokken, serveer op het bord en garneer met de bewaarde rucola. Schenk er nog een straaltje extra vierge olijfolie over en serveer met de salade.
auteur: delicious.
koolhydraten erbij?
Serveer dan nog wat brood of een linzensalade met de rest van de rucola erbij.
zelfgemaakte tomatensaus
Fruit 1 uitje in wat olijfolie, totdat de ui zacht is. Voeg royaal knoflook, een fijngesneden wortel en stengel bleekselderij toe en bak nog 5 min. zachtjes. Voeg een blik fijngesneden tomaten met vocht toe en laat zeker 25 min. zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en veel vers gesneden basilicum.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Bart Stuart
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!