Van klassieke panna cotta tot versies met venkel, chocolade of citrus: culinair redacteur Dosia Brewer weet er het fijne van en deelt ook haar gelatinekennis met je.
Letterlijk is panna cotta Italiaans voor gekookte room. De klassieke versie bestaat dan ook alleen uit slagroom, suiker en wat gelatine, want Italianen houden van eenvoud! Oorspronkelijk komt panna cotta uit het koelere Noord-Italië, uit Piemonte, waar veel met zuivel wordt gekookt.
Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
Wiebeltips
Goede panna cotta wiebelt zachtjes als je het bordje voorzichtig schudt. Te veel gelatine en je kunt met je toetje stuiteren, te weinig gelatine en de panna cotta zakt in elkaar tijdens het storten. Alles staat of valt dus met goede gelatine. Let dus goed op wat hier volgt, zo krijg je een goede wiebel!
Gelatine verliest zijn gelerende kracht in de loop van de tijd. Weg dus met dat pakje dat al jaren in je keukenla ligt en gebruik voor panna cotta zo vers mogelijke gelatine.
Gelatine stijft verder op als je panna cotta langer laat staan. Panna cotta die je de avond van tevoren hebt gemaakt en in de koelkast bewaart, zal dus steviger zijn dan een die je na 4 uur al op tafel zet.
Week gelatine altijd goed in koud water en voeg het van het vuur af pas toe. Niet geweekte gelatine lost niet goed op. Gelatine die wordt meegekookt verliest z’n gelerende kracht en kan ook een onaangename smaak geven.
Enzymen uit sommige fruitsoorten zorgen ervoor dat gelatine zijn gelerende kracht verliest. Ananas, kiwi, papaja en vijg zijn berucht! Als je stukjes hiervan in je panna cotta wilt, kook ze dan eerst om die enzymen onschadelijk te maken.
Is je panna cotta toch te vloeibaar?
Is je panna cotta toch niet stevig genoeg geworden? Stort hem dan niet, maar serveer gewoon in de vorm. Gebruik voor de zekerheid dus altijd leuke vormpjes.
Variaties op klassieke panna cotta
Je kunt panna cotta met allerlei extra smaakjes maken. De meest bekende is vanille, maar ook geraspte citrusschil en koffie zijn heerlijk in panna cotta. Als je een mengsel van room en melk neemt, wordt je toetje wat lichter.
Vanille
Schraap het merg uit 1 vanillestokje. Laat het merg én het stokje meetrekken in de slagroom. Haal het stokje eruit en schenk in de vormpjes.
Citrus
Laat de rasp van 1 (bio)citroen of -sinaasappel meetrekken in de room. Zeef en schenk in de vormpjes.
Venkel
Laat 2 tl gekneusde venkelzaadjes meetrekken in de slagroom. Zeef en schenk in de vormpjes.
Choco
Gebruik 15 g minder suiker, 2 blaadjes gelatine en meng na het oplossen van de gelatine 150 g gehakte pure chocolade door de hete room. Roer er dan 2 el chocolade-, sinaasappel- of koffielikeur door.
Light versie
Maak een lichtere versie van de panna cotta door 200 ml van de slagroom te vervangen door melk of, voor een frissere smaak, yoghurt.
Panna cotta recept
Ingrediënten
- 3 blaadjes witte gelatine
- 500 ml slagroom
- 50 g fijne kristalsuiker
Instructies
- Week de gelatine 5 min. in ruim koud water. Verwarm intussen de slagroom en suiker al roerend in een pan tot de suiker is opgelost en het mengsel bijna kookt. Neem van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los al roerend op in het warme slagroommengsel. Verdeel over 6 ingevette of met water omgespoelde vormpjes (droog ze niet af). Laat afkoelen en daarna in de koelkast 4 uur opstijven. Houd voor serveren de vormpjes even in warm water en stort de panna cotta.
Voedingswaarde
Lees ook: 19x mascarpone toetje – om jezelf en anderen te verwennen