pad thai

pad thai
Getty Images

Hoe deze roergebakken rijstnoedels de wereld hebben veroverd, snappen we wel want pad thai is supersnel klaar, een beetje pittig, precies zoet genoeg en ontzettend lekker.

Noem een Thais gerecht en je denkt waarschijnlijk als eerste aan deze sauzige noedels. Pad thai is wereldwijd een van de bekendste ambassadeurs van de Thaise keuken. Het gerecht werd waarschijnlijk populair gemaakt – en misschien zelfs bedacht – door veldmaarschalk Plaek Phibunsongkhram in de jaren 40, als onderdeel van zijn poging om een nationaal gevoel van trots en eenheid te creëren (tot in het extreme toe…).

Een van de belangrijkste regels bij pad thai: prop je pan niet te vol! Want we kunnen je garanderen dat je eindigt met vettige, plakkerige noedels die niemand wil eten. En dat klopt: het is al lastig genoeg om alles tegelijk goed te garen, zonder dat je ook nog moet worstelen om het geheel in beweging te houden. Dus verdubbel het recept niet, ook al komen er mensen bij je eten. Je kunt beter alles klaarzetten en apart wokken, het roerbak gedeelte is immers zo gepiept!

Pad thai recept

lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | | thais | lactosevrij
Je kunt pad thai aanpassen met wat je maar wilt, maar garnalen en stevige tofu zijn het populairst. In plaats van bosui zou je ook wat bieslook kunnen gebruiken – net zo authentiek.
Voorbereiding35 minutes
Kooktijd10 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 250 g platte rijstnoedels
  • 4 el vissaus
  • 4 el tamarindepasta
  • 60 g palmsuiker, of meer naar smaak
  • 2 tl sriracha of een andere chilisaus, of vervang door een snuf chilivlokken
  • 80 ml plantaardige olie, zoals arachide
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 g stevige tofu, in blokjes
  • 16 garnalen
  • 4 grote eieren, losgeklopt
  • 1 el kleine gedroogde garnalen, optioneel
  • 100 g geroosterde pinda's, grof gehakt
  • 150 g taugé
  • 8 bosuien
  • limoenpartjes, vissaus en sriracha ter garnering

Instructies

  • Week de rijstnoedels ongeveer een half uur in koud water tot ze soepel maar al dente zijn. Laat uitlekken.
  • Maak de saus door de vissaus, tamarinde, sriracha en palmsuiker te mengen met 4 eetlepels kokend water tot de suiker oplost. Proef en pas naar wens aan.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg de helft van de olie toe. Bak de knoflook kort, voeg dan de noedels en een scheutje water toe. Roerbak tot ze droger worden en voeg dan de saus toe. Bak tot de noedels bijna gaar zijn (ze moeten nog een beetje taai zijn).
  • Duw de noedels naar de zijkant van de wok met een spatel en voeg de rest van de olie toe. Bak tofu en garnalen tot de tofu begint te kleuren. Duw opzij en voeg de geklutste eieren toe, roer wanneer ze beginnen te stollen.
  • Meng alles goed door, voeg de gedroogde garnalen toe indien je ze gebruikt, taugé, bosui en pinda’s toe. Roerbak tot alles goed gemengd en warm is, ongeveer 1 minuut. Serveer direct en garneer met de limoenpartjes, vissaus en sriracha.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Bij het ontwikkelen van dit recept is gebruikgemaakt van ondersteuning door kunstmatige intelligentie (AI).
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: tostada’s met zwarte-bonensaus & pulled oesterzwammen