nasi lemak met makreel en aubergine

nasi lemak met makreel en aubergine
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
indonesisch |
Nasi lemak is een Indonesisch gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met pandanblad, citroengras en gember. Er wordt zoetzuur en op smaak gemaakte sambal bij gegeven. Je kunt de sambal behalve met gember ook met wat vissaus hoger op smaak brengen.
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 300 g pandanrijst
  • 400 ml kokosmelk (1 blik)
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 stengel citroengras
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 aubergines
  • 350 ml wittewijnazijn
  • 1 el sambal
  • ± 250 g gerookte makreelfilet (1 pakje)
  • 3 el ovenroasted pinda’s
  • 5 el rijstolie
  • 75 g suiker

Instructies

  • Verhit in een pan met dikke bodem 2 el olie. Schep de rijst erdoor en bak 1 min. Voeg de kokosmelk met het bouillontablet, citroengras en 250 ml water toe. Rasp 2 cm gember boven de pan, roer om en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10 min. gaar.
  • Snijd intussen de aubergines in stukken van 3-4 cm. Verhit in een koekenpan de resterende 3 el olie. Bak de aubergine in 10-12 min. bruin en gaar.
  • Verwarm intussen in een steelpan de azijn met de suiker; laat de suiker al roerend oplossen. Schenk over de aubergines en laat iets afkoelen.
  • Rasp de laatste 1 cm gember en meng met de sambal. Verdeel de makreel in vlokken en hak de pinda’s grof.
  • Schep de kokosrijst op 4 borden. Schep de makreel, aubergine en gembersambal erbij. Bestrooi de rijst met pinda’s.

Voedingswaarde

calorieën: 943kcal
eiwit: 24g
vet: 54g
koolhydraten: 89g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!