mortadella-carpaccio met cranberry-gremolata en ricotta

mortadella-carpaccio met cranberry-gremolata en ricotta

Houd jij ook zo van die klassieker: carpaccio als voorgerecht? Het ziet er bijna altijd prachtig uit, toch? Maar als je de traditionele carpaccio een beetje zat begint te worden en toch dat klassieke gevoel wilt behouden, probeer dan eens deze mortadella-carpaccio!

100% kerst: rood van bietjes en cranberry, groen van pistache en peterselie en witte ricotta. Plus een geweldige smaakcombinatie! In een half uurtje zet je dit snelle voorgerecht op tafel, zonder ook maar iets in te leveren op smaak.

Meer makkelijke maar toch prachtige feestgerechten vind je in ons nieuwste nummer, kerst deel 2. Haal de december editie nu in de supermarkt of bestel hem heel eenvoudig hier online!

Mortadella-carpaccio met cranberry-gremolata en ricotta

aantal 8 | voorgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst | italiaans | glutenvrij

Wil je dit recept voorbereiden? Maak de bietenpickle, gremolata en opgeklopte ricotta eerder en bewaar los van elkaar in de koelkast. Tip: Liever geen mortadella? Vervang dit dan door gerookte ribeye of – voor een vega-variant – door oesterzwammen die je kort bakt en afblust met wat sojasaus.

Voorbereiding:15

Wachten:15

Totale tijd:30

Kookgerei

  • mandoline
  • staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

  • 200 ml wittewijnazijn
  • 100 g suiker
  • 3-4 rauwe rode bietjes, geschild, in flinterdunne plakjes (met mandoline)
  • 20 g platte peterselie, heel fijn gehakt
  • ½ teen knoflook, heel fijn gesneden
  • 60 g gedroogde cranberry’s, heel fijn gehakt
  • rasp van 2 biocitroenen
  • 4 el extra vierge olijfolie + extra om mee te besprenkelen
  • 400 g ricotta
  • 24 plakjes mortadella, in plakjes
  • 100 g pistachenoten, licht geroosterd, grof gehakt

Instructies

  1. Breng de wittewijnazijn met 200 ml water en de suiker aan de kook en laat de suiker helemaal oplossen. Doe de bietenplakjes in een vuurvaste kom en schenk het azijnmengsel erover. Laat ± 15 min. marineren.
  2. Meng intussen voor de gremolata de peterselie, knoflook, cranberry’s en citroenrasp door de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Doe de ricotta in het hakbakje van de staafmixer en klop tot luchtige crème.
  4. Drapeer de mortadella over 8 borden en verdeel de plakjes gemarineerde biet erover. Schep er dotjes luchtige ricotta en cranberry-gremolata op. Bestrooi met de pistache en besprenkel met extra olijfolie. Laat wat druppeltjes bietenvocht in de olijfolie vallen voor een extra feestelijk effect. Serveer direct.

Voedingswaarde

  • calorieën: 416 kcal
  • eiwit: 13 g
  • vet: 28 g
  • koolhydraten: 25 g

RECEPTEN HESTER DE GOEDE, FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX, STYLING, FOODSTYLING LES FILLES ROUGES

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: Picanha met sauternes-saffraansaus en knolselderij