mokka-chiffoncake met gemarmerd mascarponeglazuur

mokka-chiffoncake met gemarmerd mascarponeglazuur

Er zeggen sowieso maar weinig mensen nee tegen een chocolade taart, maar ik kan je garanderen dat niemand nee zegt tegen deze rijke mokka-chiffoncake met gemarmerd mascarponeglazuur.

Omschreven als een wolk zo licht, met fluweelzachte mascarponecrème en de stevige kick van koffie: dit is niet zomaar een chocolade cake. Chiffoncakes zijn van nature súperluchtig, waardoor de rijke mokka en romige mascarpone prachtig in balans blijven.

Deze cake, samen met nog veel meer chocolade desserts, vormt slechts één hoofdstuk uit het nieuwste december nummer. Naast dit chocolade hoofdstuk dat barst van de kerst dessert inspiratie, vind je in kersteditie deel 2 nog veel meer kerstrecepten, zowel zoet als hartig. Nieuwsgierig? Je kunt het nummer hier bestellen of gewoon ophalen bij je lokale supermarkt!

aantal 12 | taart | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst | amerikaans |

Begin minstens 6 uur en 30 min. eerder aan dit recept. Voorbereiden – Bak de cake tot 5 dagen eerder en bewaar goed ingepakt in plasticfolie in de koelkast. Bestrijk pas tot ± ½ dag eerder met de crèmes. Bewaar de cake tot serveren in de koelkast.

Voorbereiding:1 30

Kooktijd:1 5

Rusten en Afkoelen:3 30

Totale tijd:6 5

Kookgerei

  • angelfood-cakevorm* van 21 cm breed aan de onderkant, 24 cm breed aan de bovenkant en 11 cm hoog, bodem bekleed met bakpapier
  • glazen fles die in de binnenbuis van de vorm past en waarop de vorm omgekeerd goed kan rusten
  • evt. standmixer

Ingrediënten

  • 50 g cacaopoeder
  • el instant koffiepoeder
  • 300 g eiwitten en 120 g eidooiers, van 8-9 eieren, op kamertemperatuur
  • tl wijnsteenzuur*, cream of tartar
  • 350 g fijne kristalsuiker
  • 110 ml plantaardige olie
  • 175 g zelfrijzend bakmeel

mascarponecrème

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • el poedersuiker
  • 1 tl vanillepasta of -extract

chocolade-marmermengsel

  • 80 g pure chocolade, fijngehakt
  • el slagroom
  • 1 tl boter
  • ½ tl instant koffiepoeder

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Meng in een grote kom het cacao- en koffiepoeder goed met 170 ml kokend water.
  3. Klop met een mixer of standmixer de eiwitten en het wijnsteenzuur in ± 3 min. tot er stijve pieken ontstaan. Voeg al kloppend 25 g van de suiker toe. Voeg na 30 sec. kloppen nog 25 g suiker toe en klop nog 30 sec. door.
  4. Klop de eidooiers en olie door het cacaomengsel tot een glad mengsel. Klop er de resterende 300 g suiker en ½ tl zout door. Zeef het bakmeel erover en klop tot het net gemengd is. Spatel voorzichtig een derde van het eiwitschuim erdoor en daarna de rest tot er geen witte strepen meer zichtbaar zijn.
  5. Schep het mengsel in de vorm. Zorg dat het beslag tot 2½ cm onder de bovenkant van de vorm komt. Bak 1 uur en 5 min. of totdat de cake is gerezen en rondom de binnenbuis droog en veerkrachtig aanvoelt. Keer de vorm onmiddellijk om op de fles en laat 3 uur omgekeerd afkoelen.
  6. Gebruik een scherp, dun mes om rondom de rand van de vorm en de binnenbuis te snijden. Draai om op een schaal en verwijder voorzichtig de losse bodem.
  7. Klop voor de mascarponecrème alle ingrediënten tot een gelijkmatig geheel. Bestrijk de hele buitenkant van de cake met een derde van de crème en zet ± 15 min. in de koelkast.
  8. Bestrijk de cake met de resterende mascarponecrème en zet terug in de koelkast. Smelt voor het marmermengsel alle ingrediënten au bain-marie. Laat ± 5 min. afkoelen tot lauw maar nog vloeibaar.
  9. Strijk met een paletmes de chocolade voorzichtig over de mascarponecrème om een gemarmerd patroon te maken (je gebruikt mogelijk niet alle chocolade).

Voedingswaarde

  • calorieën: 577 kcal
  • eiwit: 10 g
  • vet: 41 g
  • koolhydraten: 41 g

* Of gebruik in plaats van een angelfood-cakevorm een tulbandvorm met rechte wanden met dezelfde afmetingen.

* Wijnsteenzuur zorgt voor extra stabiliteit van het eiwit.

 

Tip: Zelfs als je angelfood cakevorm pootjes heeft, koelen chiffoncakes beter en sneller af als je de vorm op een fles zet. Het kan bovendien zijn dat de cake hoger rijst dan de bovenkant van de vorm.

 

RECEPTEN NATALIE PAULL FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING DAVID MORGAN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: tarte tatin met peren & mokka-chocolade-ijs