aantal 6 |
dessert, nagerecht, taart |
feestelijk, weekend |
internationaal |
dessert, nagerecht, taart |
feestelijk, weekend |
internationaal |
Een klassieke tarte tatin is al een traktatie op zich, maar met sappige peren en een bolletje mokka-chocolade-ijs wordt het pas écht next level. De combinatie van gekaramelliseerd fruit, knapperig bladerdeeg en romig ijs met een vleugje koffie en chocolade maakt dit dessert onweerstaanbaar.
Kookgerei
-
ovenbestendige gietijzeren
Ingrediënten
- 8 plakjes roomboterbladerdeeg
- diepvries, ontdooid
- 80 g fijne kristalsuiker
- 40 g boter, in blokjes
- 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden merg eruit geschraapt
- 2 tl sterk gezette espresso
- 5 kleine peren, geschild, gehalveerd, zonder klokhuizen
- koekenpan of tarte tatinvorm, 24 cm Ø
mokka-chocolade-ijs
- 60 ml sterk gezette espresso
- 55 g fijne kristalsuiker
- 300 ml vanille-ijs
- 100 g pure chocolade, in stukjes
Instructies
-
Verwarm voor het ijs de 60 ml espresso met de suiker in een steelpan op matig vuur 8-10 min. onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost en je een stroperig mengsel krijgt. Laat helemaal afkoelen.
-
Laat intussen het vanille-ijs eventueel in de koelkast zachter worden. Doe het over in een kom en spatel voorzichtig de stukjes chocolade en koffiesiroop grof erdoorheen. Schep het ijs in een rechthoekige bakvorm, dek af en zet het tot gebruik in de diepvries.
-
Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol zo uit dat je er een cirkel van 25 cm uit kunt snijden. Prik met een vork gaatjes in de cirkel en leg op de bakplaat. Zet tot gebruik in de koelkast.
-
Doe de suiker in de ovenbestendige koekenpan en laat op middelhoog vuur onder af en toe schudden in 8-10 min. donkerbruin karamelliseren. Voeg de boter, het vanillemerg en -stokje en de koffie toe en schud de pan om alles te mengen.
-
Leg de peren met de snijvlakken omhoog in de karamel en bak ze in 8-10 min. goudgeel. Neem de pan van het vuur.
-
Leg de deeglap over de peren en stop de deegrand rondom in, eventueel met hulp van een tang of lepel. Kerf met een scherp mesje een stoomgaatje in het deegdakje. Bak het bladerdeeg in 30-35 min. goudbruin en knapperig. Stort de tarte tatin voorzichtig op een bord en serveer het ijs erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 671kcal
eiwit: 6g
vet: 39g
koolhydraten: 72g
recept: Helena Moursellas & styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!