Knolraap, meiknol of meiraap: het is één en dezelfde groente! Uit deze knollen groeien raapstelen, en ze smaken een beetje zoals radijsjes. Fris, knapperig en met een vleugje pit.
Ga altijd voor meirapen die nog stevig zijn, eventueel met het sappige loof er nog aan, dan zijn ze op hun lekkerst. Oude meirapen zien er niet alleen minder appetijtelijk uit; ze smaken ook nog bitterder. Frisse, verse meirapen zijn rauw heel lekker. Snijd of schaaf ze dan in dunne plakjes en combineer met dressing die een stevige smaak heeft.
Meiraap kun je heel goed combineren met andere verse groenten zoals wortels, aardappelen, kool en prei. Ook past het goed bij gerechten zoals stoofschotels, rosbief en gevogelte, of rokerige vlees van de barbecue!
Lees daar hier verder over: zo stel je een lekker BBQ-menu samen dat níet alleen uit vlees bestaat.
Meirapen met loof en pompoenpit-koriandertapenade
ingrediënten
- 1 bos kleine meiraapjes met loof, gewassen*
- 5 el olijfolie
- 2 blaadjes verse laurier
- 5 teentjes knoflook, schoongemaakt
- 2 el pompoenpitten
- 5 takken koriander met worteltjes*, goed gewassen + extra om te garneren citroenpartjes voor erbij
instructies
- Verwarm de oven voor op 210°C. Snijd het loof van de meiraapjes en houd apart. Schep de meiraapjes in een ovenschaal om met zout, peper en 2 el van de olie. Voeg de laurierblaadjes en 4 tenen knoflook toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de meiraapjes in het midden van de oven in ± 50-60 min. gaar.
- Maak intussen de tapenade: rooster de pompoenpitten enkele minuten in een droge koekenpan. Pureer de pitten, laatste knoflook- teen, korianderwortel, -stelen en -blaadjes in de keukenmachine fijn. Voeg de rest van de olie toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Breng een pan met water en zout aan de kook. Blancheer het loof van de meiraapjes ± 1 min. afhankelijk van de dikte. Schep het uit de pan op een bord. Halveer de meiraapjes en verdeel ze over een schaal. Schep het loof om met de koriandertapenade en verdeel over de meiraapjes.
- Serveer met partjes citroen en garneer met extra blaadjes koriander.