Máxima’s recept voor alfajores (Argentijnse koekjes)

Máxima’s recept voor alfajores (Argentijnse koekjes)
FREEPIK

Heb je deze Koningsdag even geen zin in een oranje tompouce? Maak dan alfajores. Hét koekje van Argentinië, en niet geheel toevallig ook de lieveling van onze eigen koningin Máxima. Ze deelt het koekjesrecept met ons.

Argentinië wordt vaak geprezen om zijn vlees – het Argentijnse steakhouse is een begrip – en empanada’s, die heerlijke flapjes gevuld deeg, maar de keuken heeft ook een ongelofelijk zoete kant. Er is flan, cakeachtige chocotorta, facturas met allerlei vullingen en natuurlijk alfajores!

Wat zijn alfajores voor koekjes?

Alfajores zijn iconische Argentijnse dubbeldekkerkoekjes waarvan de oorsprong teruggaat tot de Spaanse kolonisatie van Zuid-Amerika. Het zijn twee brosse, kruimelige koekjes met de volle smaak van boter, met daartussen een laagje plakkerige karamel. De textuur is te danken aan de maïzena: die zorgt ervoor dat het deeg heel licht in je mond voelt, terwijl er toch – een niet zo bescheiden – hoeveelheid boter aan te pas komt.

En dan de karamel. Dat is niet zomaar gekaramelliseerde suiker, maar dulce de leche. Een rijke karamelpasta die wordt gemaakt van gecondenseerde melk. Dulce de leche kun je zelf maken door een blikje gecondenseerde melk onder te dompelen in een pan met water. Door het blikje 3 uur lang te koken zetten de suikers in de melk zich om in karamel. Easy does it!

Nadat je de dulce de leche tussen de koekjes hebt gesmeerd, worden de randen van de alfajores vaak gerold in geraspte kokos. Dat zorgt niet alleen voor een lekker knappertje, maar geeft ook extra smaak.

Argentijnen zijn er gek op!

Hoewel de klassieke dulce de leche-vulling een onmiskenbare favoriet blijft, worden alfajores ook gepresenteerd met andere vullingen zoals chocoladeganache, fruitige jam of zelfs dulce de membrillo (kweepeerpastei). Bovendien kunnen ze worden gecoat met poedersuiker, chocolade of zelfs versierd met noten voor een extra knapperige beet.

Serveer alfajores bij de koffie op een rustige weekendochtend, als middagtraktatie wanneer het leven vraagt om een beetje suiker, op Koningsdag óf wanneer je heimwee hebt naar Zuid-Amerika (toch, Máxima?).

BRON: INSTAGRAM

Máxima’s recept voor alfajores

aantal | koek | | argentijns |
Máxima viert haar verjaardag met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. ‘Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!’

Ingrediënten

  • 300 g maizena
  • 200 g bloem
  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl afgestreken bakpoeder
  • het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 1 tl cognac

vulling

  • dulce de leche, kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker
  • geraspte kokos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
  • Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
  • Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!

Voedingswaarde

auteur: delicious.
BRON: @KONINKLIJKHUIS INSTAGRAM
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk hier de instagrampost waarin Máxima alfajores maakt.