alles over gecondenseerde melk

Als je gek bent op (Aziatisch) zoet en bakken ken je het misschien wel: de kleine blikjes gecondenseerde melk. Met het stroperige zoete goedje kun je namelijk veel lekkers maken. Maar wat is het precies en wat kun je ermee?

Een recept waar je gecondenseerde melk voor gebruikt? S’mores-taart met karamel

Wat is gecondenseerde melk eigenlijk?

Sweetened oftewel gezoete gecondenseerde melk is niets anders dan ingeblikte, ingedikte (geëvaporeerde) koemelk met toegevoegde suiker. Ideaal om op voorraad te hebben. Er bestaat ook ongezoete gecondenseerde melk, die is minder stroperig en wordt meestal gebruikt in de koffie om z’n intens romige melksmaak.

Tips & tricks

• Bewaar een geopend blikje altijd afgedekt in de koelkast, het blijft een paar weken goed.

• De smaak is intens vol, romig en zoet, de structuur stroperig. 

• Gebruik een restje om gerechten romiger en wat zoeter te maken. Voeg bijv. 75-100 ml toe om cake extra smeuïg te maken. Verminder evt. de hoeveelheid suiker in het cakebeslag met 25-50 g. Roer een paar eetlepels door pannenkoekbeslag. Of roer wat gecondenseerde melk los met een paar eetlepels water en doe het in gepureerde soep die nog wat romigs en een zoetje nodig heeft. Vooral soep die nét even te pittig is uitgevallen, breng je hiermee in balans. Ook pudding op basis van melk geef je meer diepte met een paar eetlepels gecondenseerde melk. Of maak polenta of risotto er romiger mee. Voeg aan hartige gerechten altijd met mate toe, want je maakt ze ook wat zoeter.

• Ongeopende blikjes kun je gebruiken om dulce de leche van te maken, die romige zoete Zuid-Amerikaanse karamel. Leg hiervoor 1 of 2 blikjes (1 extra voor de voorraad) in een pan ruim kokend water en laat 4 uur zachtjes koken. Vul tussentijds eventueel aan met extra kokend water, de blikjes moeten steeds onder water blijven. De inhoud is heel warm, dus laat de blikjes eerst volledig afkoelen, anders ontploffen ze. Heerlijk tussen 2 lagen cake of in miljonairs shortbread (koek met een laag karamel en chocoladeganache). Of gewoon op toast met roomboter. Een dicht blikje dulce de leche kun je vervolgens jaren bewaren.

gecondenseerde melk