maqloubeh – Palestijnse omgekeerde rijst

maqloubeh – Palestijnse omgekeerde rijst
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Rijstgerechten worden overal ter wereld gegeten, veelal met lokale rijst die het meest geschikt is voor dat specifieke gerecht. Ga eens voor een andere rijstsoort, zoals deze maqloubeh met basmatirijst en verwarmende piment.

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer rijstgerechten met een twist koken? Pak dan onze nieuwe editie erbij want we delen een romige soep van wilde rijst, paddenstoelen & aardappels van de culi-hand van de Amerikaanse chef Joshua McFadden, en scheppen kommen vol met zijn kleurrijke kippensoep met radijs en bruine rijst. Of, ga voor de biryani met geroosterde bloemkool. Of de maqloubeh die we ook hieronder delen! Dat alles, in het januarinummer:

Maqloubeh recept

aantal 4 | hoofdgerecht | | palestijns |
Maqloubeh is een laagjesgerecht dat op een schaal wordt gestort. Je maakt het als pilaf, maar houdt wel de laagjes in ere, zodat je steeds opnieuw wordt verrast door de verschillende smaken.
Kooktijd1 hour 30 minutes
rusten10 minutes
Totale tijd1 hour 40 minutes

Ingrediënten

  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 3 uien, in dunne ringen
  • 500 g kippendijen, in dunne reepjes
  • ½ tl gemalen piment
  • 1 el baharat, specerijenmengsel
  • 1 tl sumak*
  • rasp van 2 citroenen
  • 400 g kerstomaatjes
  • 400 g basmatirijst, 10 min. geweekt in koud water, uitgelekt
  • 700 ml kippenbouillon
  • harissa, voor erbij

komkommer met tahini-yoghurtdressing

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • sap van 1⁄2 citroen
  • 1 el tahini
  • 2 kleine komkommers, in plakjes

Instructies

  • Verhit 80 ml van de olie in een braadpan op laag vuur. Bak hierin de uiringen met 1 tl zeezoutvlokken al omscheppend ± 25 min. tot ze goudbruin kleuren en licht karamelliseren. Schep ze met een schuimspaan in een kom. Schep de kipreepjes met de specerijen en de citroenrasp in de pan en schep ze 3-4 min. om tot ze licht kleuren. Voeg ze toe aan de kom met uiringen.
  • Verdeel de tomaatjes over de bodem van de braadpan en sprenkel de rest van de olie erover. Strooi de helft van de rijst erover en verdeel het kip-uimengsel hierover.
  • Strooi hierop de rest van de rijst, schenk de bouillon erover, bestrooi met 1⁄2 tl zeezoutvlokken en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijstschotel afgedekt 30 min. Neem van het vuur en laat afgedekt nog ± 10 min. rusten tot de rijst gaar is en aan de onderkant een goudbruin gekaramelliseerd korstje heeft.
  • Roer intussen in een kom de yoghurt los met het citroensap, 3 el koud water en de tahini, zodat je een gladde dressing krijgt. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de komkommer om met de dressing.
  • Neem de deksel van de pan en schep de komkommer erover. Geef de harissa erbij.

Voedingswaarde

calorieën: 937kcal
eiwit: 39g
vet: 44g
koolhydraten: 92g
auteur: delicious.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook heerlijk: pikante spaghetti met kipgehakt, spruiten & maanzaad