Maqloubeh is een laagjesgerecht dat op een schaal wordt gestort. Je maakt het als pilaf, maar houdt wel de laagjes in ere, zodat je steeds opnieuw wordt verrast door de verschillende smaken.
Kooktijd1 hourhour30 minutesminutes
rusten10 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour40 minutesminutes
Ingrediënten
100mlextra vergine olijfolie
3uien,in dunne ringen
500gkippendijen,in dunne reepjes
½tlgemalen piment
1elbaharat,specerijenmengsel
1tlsumak*
rasp van 2 citroenen
400gkerstomaatjes
400gbasmatirijst,10 min. geweekt in koud water, uitgelekt
700mlkippenbouillon
harissa,voor erbij
komkommer met tahini-yoghurtdressing
250mlGriekse yoghurt
sap van 1⁄2 citroen
1eltahini
2kleine komkommers,in plakjes
Instructies
Verhit 80 ml van de olie in een braadpan op laag vuur. Bak hierin de uiringen met 1 tl zeezoutvlokken al omscheppend ± 25 min. tot ze goudbruin kleuren en licht karamelliseren. Schep ze met een schuimspaan in een kom. Schep de kipreepjes met de specerijen en de citroenrasp in de pan en schep ze 3-4 min. om tot ze licht kleuren. Voeg ze toe aan de kom met uiringen.
Verdeel de tomaatjes over de bodem van de braadpan en sprenkel de rest van de olie erover. Strooi de helft van de rijst erover en verdeel het kip-uimengsel hierover.
Strooi hierop de rest van de rijst, schenk de bouillon erover, bestrooi met 1⁄2 tl zeezoutvlokken en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijstschotel afgedekt 30 min. Neem van het vuur en laat afgedekt nog ± 10 min. rusten tot de rijst gaar is en aan de onderkant een goudbruin gekaramelliseerd korstje heeft.
Roer intussen in een kom de yoghurt los met het citroensap, 3 el koud water en de tahini, zodat je een gladde dressing krijgt. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de komkommer om met de dressing.
Neem de deksel van de pan en schep de komkommer erover. Geef de harissa erbij.