aantal 8 |
borrelhap, hapje |
|
libanees |
In veel landen ligt filodeeg standaard in de vriezer. In Marokko voor de beroemde kippenpastei b’stilla, in Egypte voor gehaktpastei en in Libanon voor deze te lekkere rolletjes gevuld met gehakt.
kooktijd40 minutes minutes
oven20 minutes minutes
totale tijd1 hour hour
ingrediënten
- 1 el extra vergine olijfolie
- 200 g uien, fijngesneden
- 40 g pijnboompitten
- 300 g lamsgehakt
- 100 g boter, gesmolten
- 1/2 tl nigellazaad (mediterrane supermarkt)
- 1 el baharat (specerijenmengsel)
- 15 g bladpeterselie, fijngesneden
- 100 g feta, verkruimeld
- 60 ml (4 el) granaatappelmelasse
- 8 filodeegvellen
- 125 ml Griekse yoghurt
instructies
- Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de ui met de pijnboompitten hierin ± 5 min tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en bak het in ± 5 min. rul terwijl je het met een pollepel losmaakt. Voeg de baharat en wat zout en peper toe en bak nog ± 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Neem van het vuur en schep de peterselie, feta en 2 1⁄2 el granaatappelmelasse door. Laat volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet een bakplaat in en bekleed met bakpapier. Leg op een schoon werkvlak een filodeegvel, met een lange kant naar je toe. Kwast het in met gesmolten boter en klap het in de lengte dubbel. Schep op de korte kant een strookje van 2 opgehoopte eetlepels lamsgehakt maar houd aan de onderkant en zijkanten 2-3 cm vrij. Klap de korte kant over de vulling, klap vervolgens de lange kanten naar binnen en rol het geheel losjes op als een sigaar; houd er rekening mee dat de vulling nog een beetje uitzet. Kwast het uiteinde van het deegvel in met boter, plak het rolletje dicht en leg het op de geprepareerde bakplaat. Maak zo nog 7 rolletjes.
- Kwast de rolletjes in met de rest van de boter en bestrooi ze met nigellazaad. Bak ze in ± 20 min. goudbruin. Schep de yoghurt in een schaaltje en sprenkel de rest van de granaatappelmelasse erover. Strooi er wat zout over en serveer bij de rolletjes.
calorieën: 350kcal
|
eiwit: 13g
|
vet: 28g
|
koolhydraten: 11g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Filodeeg over? Maak een van deze 13 hartige filodeegrecepten