Naast deze lentestamppot toe aan meer inspiratie voor het voorjaar? Bestel het mei-nummer van delicious.!
Lentestamppot met spek van knolselderij
lactosevrij, veganistisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
hollands |
lactosevrij, vegan
Wonderbaarlijk hoe eenvoudig je in de buurt kunt komen van de umami-smaak van spek. Deze knolselderij-‘spekjes’ hebben een lekkere bite en smaken heerlijk hartig.Deze gehaktbal is ook helemaal vegan!
Ingrediënten
- 1 kleine knolselderij, schoongeboend
- 150 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 2-3 el sojasaus
- 2 volle tl witte miso
- 2-3 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 el gedroogde oregano
- 400 g aardappels
- 250 g tuinerwtjes
- 150 g postelein, grof gehakt
- rasp van 1 biocitroen
- evt. 1 bakje tuinkers
Instructies
- Schil de knolselderij met een dunschiller. Bewaar alle schillen/plakken, ook de buitenkant: dit wordt je spek of spekjes.
- Schaaf ± 1 kwart van de knolselderij* op dezelfde manier in plakken. Doe in een kom met 50 ml olijfolie de knoflook, sojasaus, miso, gerookte-paprikapoeder en gedroogde oregano. Laat minimaal 10 min. marineren of 30 min. als je de tijd hebt.
- Schil intussen de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ± 15 min. gaar in water met zout. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd de tuinerwtjes toe. Giet af. Stamp de aardappels grof met de erwtjes en meng de postelein erdoor, samen met het citroenrasp en de rest van de olijfolie. Breng op smaak met zout.
- Bak terwijl de aardappels koken de knolselderijplakjes op halfhoog vuur in ± 5-10 min. goudbruin in de koekenpan.
- Geef het knolselderijspek bij de stamppot. Bestrooi evt. met nog wat tuinkers.
Voedingswaarde
calorieën: 530kcal
eiwit: 7g
vet: 38g
koolhydraten: 36g
* De rest van de knolselderij gebruik je niet in dit recept. Bewaar ingepakt in plasticfolie en gebruik later.
RECEPTEN: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE EN STYLING: HOMECOOKING DEPT. | BEREIDING: BART STUART.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook deze plaattaart met lentegroenten!