aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
|
hoofdgerecht |
|
|
Langzaam gegaarde spareribs op z'n Mexicaans met een frispittige pico de gallo en gefermenteerde zwarte bonen. Stoof het lamsvlees net zolang tot het zo zacht is, dat het bijna van het bot valt en je het in een warme tortilla kunt wikkelen. Nu is het de kunst om in iedere hap alles te proeven: de salsa, zwartebonensaus en het lamsvlees.
Hoe je stoven het beste aan kunt pakken, vertellen we je in het grote stoofdossier.
Kookgerei
-
ook nodig: ovenvaste braadpan
Ingrediënten
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 ½ kg lamsribbetjes* spareribs, schoongemaakt
- 3 el gefermenteerde zwarte bonen
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 ½ kg lamsribbetjes* spareribs, schoongemaakt
- 3 el gefermenteerde zwarte bonen toko, 20 min. geweekt, uitgelekt
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tl gerookte-paprikapoeder (pimentón)
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
- 3 chipotlepepers in adobosaus* blik, fijngesneden
- 3 el tomatenpuree
- 3 el fijngesneden bladpeterselie
- 125 g bruine basterdsuiker
- 800 g kerstomaatjes uit blik
- 1 l runderbouillon
- tortilla’s en verkruimelde feta, voor erbij
pico de gallo (salsa)
- 4 el extra vergine olijfolie
- 2 rode chilipepers, in dunne ringen
- 2 bosuitjes, in dunne schuine ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 pomodorotomaten, zonder pitjes, in blokjes
- sap van 1 limoen + extra limoenpartjes voor erbij
- ½ bosje koriander, blaadjes fijngesneden + extra blaadjes voor erover
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Snijd de ribbetjes zo nodig in kleinere stukken, zodat ze in de pan passen. Braad ze om de beurt in 5-6 min. rondom bruin en leg ze op een grote schaal.
-
Voeg op matig tot hoog vuur de bonen, uien en specerijen toe aan het bakvet en schep 4-5 min. om. Voeg de chipotle- pepers, tomatenpuree, peterselie en suiker toe en roer 2-3 min. tot de suiker is opgelost. Voeg de tomaatjes en bouillon toe en breng aan de kook. Leg de ribbetjes weer in de pan en stoof ze 6-8 min. op matig vuur zodat de smaken tot ontwik- keling kunnen komen. Leg de deksel op de pan, zet in de oven en stoof de ribbetjes 21⁄2-3 uur tot het vlees zo mals is dat het van het bot valt.
-
Meng intussen alle ingrediënten voor de salsa in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
-
Neem de ribbetjes uit de oven en leg ze met de vette kant boven op een bakplaat. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Schep het vet van het stoofvocht in de braadpan af. Kook het stoofvocht 6-8 min. in tot een saus. Schep wat saus over de vette kant van de ribbetjes. Gril ze 6-8 min. bovenin de oven zodat de saus karamelliseert.
-
Leg de ribbetjes op een grote schaal. Schep de rest van de saus erover. Strooi de feta over de salsa. Serveer de ribbetjes met salsa, extra korianderblad, tortilla’s en limoenpartjes.
Voedingswaarde
calorieën: 958kcal
eiwit: 59g
vet: 49g
koolhydraten: 66g
* Bestel lamsribbetjes op tijd bij je slager, die zijn niet altijd voorradig. Chipotlepepers in adobosaus koop je bij de ruim gesorteerde supermarkt of online.
RECEPTEN: MATT MORAN | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!