In de straten van Istanbul is het een genot om je maag te vullen met warme kumpir van een van de vele straatverkopers. Deze Turkse ‘jacket potato’ vul je met alles wat je lekker vindt: van hummus en olijven tot gebakken worst en Russische salade.
Kumpir is de Turkse versie van de gepofte aardappel. Het zachte aardappelkruim wordt geprakt met boter en kaas tot een smeuïge basis, die vervolgens wordt bedekt met een scala aan toppings.
Het is een allemansvriend, makkelijk te maken, en roept altijd warme herinneringen op aan de straten van Istanbul, waar het een geliefde streetfood is. Enkele traditionele toppings zijn onder andere gehakte olijven, gekookte maïskorrels, augurken en plakjes Turkse gedroogde worst, sucuk.
Het is een heerlijke en vullende maaltijd met romige, knapperige en frisse smaken en texturen – en je kunt er heel makkelijk restjes dips en salades mee op maken. Bij traditionele kumpir eindig je altijd met een drizzle mayonaise en ketchup – maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen.
Kumpir recept
Ingrediënten
- 4 grote kruimige aardappelen
- 100 g boter
- 100 g geraspte kaas, jonge kaas, mozzarella of een mix
- 150 g mais uit blik, uitgelekt
- 150 g doperwten, gekookt of uit blik, uitgelekt
- 100 g zwarte olijven, in plakjes gesneden
- 150 g augurken, in kleine blokjes gesneden
- 150 g rode kool salade optioneel, voor extra frisheid
- 150 g kipreepjes of knakworstjes (gebakken)
- Ketchup, mayonaise, hot sauce, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C. Was de aardappelen goed en prik ze rondom in met een vork. Wikkel ze in aluminiumfolie en gaar ze in ongeveer een uur in de oven tot ze gaar en zacht zijn. (Je kunt ze ook in de magnetron garen: 8-10 minuten op vol vermogen, draai ze halverwege om.)
- Terwijl de aardappelen poffen, bereid je de toppings voor. Snijd de olijven en augurken in kleine stukjes en bak eventueel de kip of worstjes gaar. Zet alle ingrediënten apart in kommetjes zodat iedereen zelf kan kiezen.
- Haal de gepofte aardappelen uit de folie en snijd ze in de lengte open maak een ze voorzichtig open (niet helemaal doormidden).
- Maak het kruimige binnenste van de aardappel los met een vork. Voeg een klontje boter en een handje geraspte kaas toe aan het binnenste en prak dit goed door de aardappel zodat het smeuïg wordt, zonder dat je puree maakt.
- Vul de aardappel met de mais, doperwten, olijven, augurken, rode kool, vlees of andere toppings naar keuze. Maak het af met ketchup, mayonaise en eventueel hot sauce. Serveer direct.
Voedingswaarde
Dit recept printenBekijk ook onze feestlijst met 36 vegetarische voorgerechten