vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestelijk, kerst, pasen, weekend |
|
Bij de borrel mogen deze bollen niet ontbreken. Bedek ze met verschillende soorten noten en vruchten voor een extra luxe effect!
Ingrediënten
- 350 g verse geitenkaas op kamertemperatuur
- 20 zwarte olijven* gedroogd, pit verwijderd, fijngehakt
- 1 el bio sinaasappel rasp van de sinaasappelschil
- 2 el platte peterselie fijngehakt
- 2 el pistachenootjes fijngehakt
- 2 el za’tar**
- 3 el boerenjongens pot, slijterij***, goed uitgelekt, vocht eruit gedrukt, grofgehakt
- 1 kletsenbrood in dunne plakjes, voor erbij
Instructies
- voorbereiden (kan ½ dag van tevoren)
- Verbrokkel en kneed de kaas**** en verdeel in 3 gelijke ronde bollen. Roer op een bord de olijf, sinaasappelrasp en peterselie door elkaar en rol 1 geitenkaasbol erdoor.
- Roer op een ander bord de pistachenootjes en za’tar door elkaar en rol 1 geitenkaasbol erdoor. Rol de laatste geitenkaasbol door de boerenjongens. Bewaar de geitenkaasbollen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- bereiden (begin 1 uur van tevoren)
- Neem de kaas 1 uur van tevoren uit de koelkast (vóór het diner bijv.). Leg iedere bol op een mooi klein bordje met een mesje en serveer met het kletsenbrood erbij.
Voedingswaarde
* Tip van testkok Egdie: Gewone olijven (zonder pit) kun je 11/2 uur drogen in een oven op 125°C.
** Za’tar is te koop bij Middenoosterse winkels. Of maak het zelf: roer 3 el fijngehakte verse oregano en tijmblaadjes met 2 el geroosterde sesamzaadjes en 1 el citroenrasp door elkaar.
*** Variatietip: je kunt de geitenkaas ook door grof gehakte rozijnen rollen en de kaas daarna besprenkelen met een mirabelle eau de Vie of port.
**** Tip van testkok Egdie: als je geitenkaas te droog is om te kneden, meng er dan een beetje olie door.
Recepten: Yolanda van der Jagt. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings. Wijntips: Ellen Dekkers. Productie: Ellen van Mol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!