glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, weekend |
frans, nederlands |
glutenvrij, vegetarisch
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, weekend |
frans, nederlands |
glutenvrij, vegetarisch
Moeder en dochter Minta & Mae duiken graag samen de keuken in. Mae eet geen vlees meer, dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten. Dit keer met knolselderij. Minta: 'Als je 'm bakt, karamelliseert knolselderij licht, wat zorgt voor een extra rijke en diepe smaak. Niet té lang bakken, dan wordt-ie bitter.'
Kookgerei
-
ook nodig: mandoline
Ingrediënten
- 300 g knolselderij
- 500 g zoete aardappel
- 2 uien in dunne ringen
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 el za’atar
- 250 ml slagroom
- 200 g boerenkaas geraspt
- 2 kropjes baby-romaine
- 1 tl mosterd
- 1 tl rodewijnazijn
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Schil de knolselderij en zoete aardappel en schaaf op de mandoline of snijd met een scherp mes in dunne plakjes. Meng de knolselderij- en aardappelplakjes in een ruime ovenschaal met de ui, knoflook, za’atar, peper en zout. Druk goed aan.
-
Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
-
Bak de knolselderijgratin goudbruin en gaar in ± 1 uur. Dek na 45 min. eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.
-
Halveer de kropjes sla en snijd de kern eruit. Doe de mosterd en azijn samen met 3 el milde olijfolie in een potje of bakje met deksel en schud tot je een gebonden vinaigrette hebt.
-
Besprenkel de gehalveerde kropjes sla met de vinaigrette en serveer met de warme gratin.
Voedingswaarde
calorieën: 599kcal
eiwit: 17g
vet: 39g
koolhydraten: 35g
RECEPTEN MINTA NICOLAÏ. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. STYLING ESTHER DE MUNNIK. BEREIDING YVONNE JIMMINK.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!