In Julia Hulleman’s nieuwe kookboek, de Citrusbijbel, lees je al haar favoriete manieren hoe je citrusvruchten kan gebruiken. Niet alleen als garnering of in je cocktail, maar als een veelzijdig ingrediënt dat overal aan toepassing komt.
Julia deelt naast haar tips en tricks, favoriete keukengerei en kooktechnieken voor de citrusvruchten, ook heel veel lekkere recepten die ermee gemaakt kunnen worden. Met een kiprouleau met een sinaasappelhollandaise als voor, een kabeljauw met limoendaikon als hoofd, en donuts met een limoensuiker als na, is er een recept voor elke gelegenheid die je je kan bedenken.
De Citrusbijbel is vanaf deze week te vinden online, op onder andere bol.com, of in boekenwinkels, zoals Atheneum Scheltema.
@juliabritt kan je ook gebruiken om meer van Julia’s werk te zien!

Kiprouleau met serranoham, pistache en sinaasappelhollandaise – uit Citrusbijbel
aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, kerst, weekend | frans |
Julie: "Zin in een projectje? Dit voorgerecht kost wat tijd, maar de smaken én de looks zijn het meer dan waard. De kiprouleau kun je goed van tevoren maken, pocheren en op kamertemperatuur bewaren. Zo hoef je last minute enkel nog de hollandaise te maken en de rouleau rondom te bakken."
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 4 plakjes serranoham
- 30 g pistachenoten, heel fijn gehakt
- sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
- 10 g krulpeterselie, heel fijn gesneden
- 1 teen knoflook, heel fijn gesneden
- 2 eidooiers
- 100 g geklaarde boter
- 1 el olijfolie
- Oost-Indische kers of basilicumtopjes, om te garneren
- zout en peper
Instructies
- Leg de kipfilets tussen 2 vellen vershoudfolie en sla de filets met een vleeshamer of een stevige steelpan plat, tot ongeveer 1 cm dik.
- Leg de plakjes serranoham per 2 iets overlappend op elkaar. Zorg dat de serranoham even breed is als de kipfilets.
- Meng de pistachenoten, de sinaasappelrasp, de peterselie, de knoflook en wat zout in een kommetje. Spreid het mengsel uit over de kipfilets. Rol de filets met behulp van het vershoudfolie zo strak mogelijk op. Leg elk rolletje op de serranoham en rol strak om de kiprouleau heen. Wikkel elke rouleau vervolgens in een groot stuk vershoudfolie en rol strak dicht. Rol de uiteinden dicht als een zuurtje en knoop vast. Zorg dat er zo min mogelijk lucht in de pakketjes achterblijft.
- Breng water in een pan aan de kook en zet het vuur lager zodat het water niet meer borrelt. Leg de rouleau in het water en pocheer 15 minuten.
- Haal de rouleau uit het water en verwijder de folie. Dep de kiprouleau rondom droog met keukenpapier en laat rusten terwijl je de saus maakt.
- Laat de pan met kokend water op het vuur staan en zet er een hittebestendige kom op. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop de eidooiers met 2 eetlepels water in de kom met een garde schuimig. Zorg dat de eieren niet te heet worden voordat ze schuimig zijn, en haal eventueel af en toe de kom kort van de pan.
- Voeg de geklaarde boter al kloppend toe aan de luchtige dooiers en blijf kloppen tot je een dikke saus hebt. Breng de saus op smaak met het sinaasappelsap en zout en peper. Zet het vuur uit en houd de saus warm in de kom. Klop af en toe door.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Haal de rouleaus uit de folie en bak ze 2 tot 3 minuten rondom aan, tot de serranoham goudbruin en krokant is.
- Verdeel de sinaasappelhollandaise over 4 bordjes. Snijd elke rouleau in 6 plakjes en leg op de saus. Garneer met Oost-Indische kers.
Voedingswaarde
Uit: Citrusbijbel
RECEPT: JULIA HULLEMAN | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: MARIJN VISSER | FOODSTYLING: AJDA MEHMET.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: rouleaux met blauwe bessen.