kipcurry

kipcurry
RECEPTEN: KATRINA WOODMAN | FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON | STYLING: MICHELLE NOERIANTO | BEREIDING: CYNTHIA BLACK.
glutenvrij, lactosevrij
aantal 6 | hoofdgerecht | | indiaas | glutenvrij, lactosevrij
Een Indiase curry hoeft geen rijk, log stoofgerecht te zijn. Reis je naar het Zuiden en naar Sri Lanka dan kom je lichtere varianten tegen met frisse tamarinde, tomaten en geurige kerrieblaadjes. Deze curry leunt op die zuidelijke stijl, waarbij de de kip is gegaard in een dunne, maar supersmaakvolle saus.
Kooktijd25 minutes
stoven50 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 3 el ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl bruin of zwart mosterdzaad
  • 1/2 tl fenegriek
  • 1 kaneelstokje
  • evt. 15 verse kerrieblaadjes
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 6 cm gemberwortel, geschild en fijngesneden
  • 6 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 el fijngesneden verse korianderwortel en -steeltjes*
  • 2 chilipepers, fijngesneden (zonder zaadlijsten als je niet van erg pittig houdt)
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 2 el garam masala
  • 1/2 tl grof gemalen peperkorrels
  • 2 tomaten, fijngesneden
  • 12 drumsticks, evt. zonder uiteinde van het bot (vraag je poelier dit te doen)*
  • 2 tl tamarindepasta
  • 4 el korianderblad, fijngesneden
  • gestoomde rijst, voor erbij
  • komkommerraita, voor erbij
  • evt. papadums, voor erbij
  • evt. gebakken kerrieblaadjes, als garnering

Instructies

  • Verhit de ghee in een braadpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hierin het komijn- en mosterdzaad, de fenegriek en het kaneelstokje ± 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg evt. de kerrieblaadjes toe en schep 20 sec. om (pas op, het kan flink spatten). Voeg de ui toe en bak 2 min. mee. Doe de gemberwortel, knoflook, korianderwortel met stelen en chilipeper naar smaak erbij. Bak ± 1 min. voeg de kurkuma, garam masala en gemalen peperkorrels toe. Bak nog 2 min. mee en schep alles telkens regelmatig om.
  • Voeg de tomaten toe en bak 3-4 min. mee of tot ze stuk koken. Maak intussen met een scherp mes kleine inkepingen in de drumsticks. Voeg ze samen met 1 tl zout toe aan de curry en bak nog ± 3 min. Draai het vuur laag en stoof de kip met de deksel op de pan 10 min. Schep regelmatig om. Schenk er 375 ml water bij en stoof de kip in 40 min. op laag vuur gaar met de deksel op de pan. Schep regelmatig om. Neem de deksel van de pan en laat de saus ± 5 min. inkoken op middelhoog vuur. Schep de tamarinde en koriander erdoor. Serveer met rijst en raita en evt. papadums en kerrieblaadjes.

Voedingswaarde

calorieën: 275kcal
eiwit: 26g
vet: 17g
koolhydraten: 4g
auteur: delicious.
* Verse korianderwortel koop je bij Aziatische supermarkten. Als je het uiteinde van het bot van de drumsticks afhakt, krijg de curry nog meer smaak.
RECEPTEN: KATRINA WOODMAN | FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON | STYLING: MICHELLE NOERIANTO | BEREIDING: CYNTHIA BLACK.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: op zoek naar een taart workshop? 7x bakken met de delicious.academy!