aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
indiaas |
glutenvrij, lactosevrij
Een Indiase curry hoeft geen rijk, log stoofgerecht te zijn. Reis je naar het Zuiden en naar Sri Lanka dan kom je lichtere varianten tegen met frisse tamarinde, tomaten en geurige kerrieblaadjes. Deze curry leunt op die zuidelijke stijl, waarbij de de kip is gegaard in een dunne, maar supersmaakvolle saus.
Kooktijd25 minutesminutes
stoven50 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
Ingrediënten
3elghee
1tlkomijnzaad
1/2tlbruin of zwart mosterdzaad
1/2tlfenegriek
1kaneelstokje
evt. 15 verse kerrieblaadjes
1grote uifijngesneden
6cmgemberwortel,geschild en fijngesneden
6tenenknoflook,fijngesneden
2elfijngesneden verse korianderwortel en -steeltjes*
2chilipepers,fijngesneden (zonder zaadlijsten als je niet van erg pittig houdt)
1elgemalen kurkuma
2elgaram masala
1/2tlgrof gemalen peperkorrels
2tomaten,fijngesneden
12drumsticks,evt. zonder uiteinde van het bot (vraag je poelier dit te doen)*
2tltamarindepasta
4elkorianderblad,fijngesneden
gestoomde rijst,voor erbij
komkommerraita,voor erbij
evt. papadums,voor erbij
evt. gebakken kerrieblaadjes,als garnering
Instructies
Verhit de ghee in een braadpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hierin het komijn- en mosterdzaad, de fenegriek en het kaneelstokje ± 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg evt. de kerrieblaadjes toe en schep 20 sec. om (pas op, het kan flink spatten). Voeg de ui toe en bak 2 min. mee. Doe de gemberwortel, knoflook, korianderwortel met stelen en chilipeper naar smaak erbij. Bak ± 1 min. voeg de kurkuma, garam masala en gemalen peperkorrels toe. Bak nog 2 min. mee en schep alles telkens regelmatig om.
Voeg de tomaten toe en bak 3-4 min. mee of tot ze stuk koken. Maak intussen met een scherp mes kleine inkepingen in de drumsticks. Voeg ze samen met 1 tl zout toe aan de curry en bak nog ± 3 min. Draai het vuur laag en stoof de kip met de deksel op de pan 10 min. Schep regelmatig om. Schenk er 375 ml water bij en stoof de kip in 40 min. op laag vuur gaar met de deksel op de pan. Schep regelmatig om. Neem de deksel van de pan en laat de saus ± 5 min. inkoken op middelhoog vuur. Schep de tamarinde en koriander erdoor. Serveer met rijst en raita en evt. papadums en kerrieblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 275kcal
eiwit: 26g
vet: 17g
koolhydraten: 4g
auteur: delicious.
* Verse korianderwortel koop je bij Aziatische supermarkten. Als je het uiteinde van het bot van de drumsticks afhakt, krijg de curry nog meer smaak.RECEPTEN: KATRINA WOODMAN | FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON | STYLING: MICHELLE NOERIANTO | BEREIDING: CYNTHIA BLACK.