hele kip snijden

Kijk je op tegen het bereiden van een hele kip? Niet nodig, zegt delicious.friend Eke Mariën. Want met een paar vuistregels deel je de kip echt heel gemakkelijk op! Nodig: een scherp mes en een plank. En de beste hele kip die je maar kunt vinden!

kip_snijden_stap1en2

1. bouten verwijderen
Leg de kip met de rugkant naar beneden op het werkvlak. Snijd met een mes eerst door het vel tussen poot en buik en trek de poot iets van de buik af. Nu zie je goed hoe je verder moet snijden. Buig de poot nog verder van de buik af en snijd met het mes vrij dicht langs de zijkant van de buik door het vlees heen totdat je op het bot komt. Buig de poot nog verder af, zodat je ziet waar het heupgewricht zit (hier scharniert de poot – je kunt het ook voelen als je de poot heen en weer beweegt) en snijd daar precies door het midden, door het kraakbeen heen. Het kraakbeen is zachter en je kunt er met een scherp mes makkelijk doorheen snijden. Verwijder zo ook de andere poot.

2. vleugels verwijderen
Het vleugel- of schoudergewricht zit dichter aan het oppervlak. Je kunt het goed zien, omdat er niet zoveel spierweefsel (vlees) omheen zit. Buig de vleugeltjes naar buiten, zodat je goed kunt zien waar het gewricht scharniert en snijd midden door het kraakbeengedeelte van het gewricht heen. Verwijder zo ook de andere vleugel.

kip_snijden_stap3en4

3. rug van 
borst scheiden
Snijd de zijkant tussen de ribben van het rugstuk en het borstbeen aan beide kanten helemaal in zodat rug en borst van elkaar gescheiden worden. Aan de binnenkant van de kip kun je goed zien waar de ribben ophouden. Het laatste stukje gaat wat lastiger, maar je kunt de rug nu omklappen en dan zie je waar je het best het laatste stukje door kunt snijden. Breek of snijd de rug nu doormidden op het punt waar bovenrug en onderrug samenkomen.

4. filets van het 
borstbeen snijden
Leg het borststuk van de kip met de filets naar boven op het werkvlak. 
Je kunt middenop het harde stukje kraakbeen voelen, waar de 2 kipfilets door gescheiden worden. Snijd met een scherp mes vlak langs het kraakbeen van het borstbeen en volg met het mes het been om de filets verder van het borstbeen te snijden. Zorg ervoor dat het vel goed blijft zitten op de filets.

 

Kip Snijden