vegetarische khinkali van Vic – Georgische dumplings

vegetarische khinkali van Vic – Georgische dumplings

Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces en vooral een kijkje in zijn keuken. In het nieuwste nummer van delicious. maakt hij khinkali, dumplings uit Georgië.

Het maken van zachte kussentjes met een sappige vulling, ook wel dumplings genoemd, is een kunst. Wereldwijd een succes, al moeten veel variaties het – nog – met minder roem doen. Een goed voorbeeld zijn khinkali, die geweldig lekkere dumplings uit Georgië. Vic laat in het januari-nummer van delicious. stap voor stap zien hoe je ze maakt met gehakt.

Hieronder delen we zijn recept voor vegetarische khinkali.

Wil je meer weten over de Georgische keuken? Lees dan dit artikel met de tofste adressen in Georgië.

vegetarisch
aantal 12 | hoofdgerecht | | georgisch | vegetarisch
De vulling van khinkali verschilt per regio, van aardappel of (wilde) paddenstoelen tot – de meest populaire – met gehakt, specerijen, ui en koriander.
Heb je nog paddenstoelenvulling over? Doe de overige vulling bijvoorbeeld door een omelet en serveer met een simpele groene salade.

Kookgerei

  • ook nodig: vijzel, grote koekenpan, deegroller, schaar

Ingrediënten

deeg

  • 260 g bloem
  • 150 ml kokend water

vulling

  • 60 g roomboter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 1/2 tl fenegriek, fijngemalen in de vijzel
  • 1 tl komijnzaad, fijngemalen in de vijzel
  • 450 g oesterzwammen, in reepjes geplukt
  • 200 ml groente- of kippenbouillon
  • 1 bosje koriander (ca. 15 g), fijngehakt
  • 1 bosje dragen (ca. 15 g), blaadjes geplukt en fijngehakt

Instructies

  • Meng voor het deeg de bloem, het hete water en een snuf zout in een ruime kom en roer met een spatel tot het deeg hanteerbaar is qua temperatuur.
  • Kneed het vervolgens op een bloem bestoven aanrecht 5 minuten door tot een soepel deeg en laat het daarna afgedekt rusten in de koelkast tot gebruik. 

Verhit een ruime koekenpan op middelhoog vuur, voeg de roomboter, fijngesneden sjalot en knoflook toe. Fruit het geheel enkele minuten tot de sjalotten zacht en lichtbruin zijn. 
Doe de chili en specerijen in de pan en bak nog kort mee tot de aroma's loskomen. 
Voeg nu de paddenstoelen toe. Bak het geheel 3-4 min. door en giet de bouillon in de hete pan. Giet de bouillon in de hete pan en verhit al roerende tot de bouillon met de andere ingrediënten gaat binden.
  • Breng de paddenstoelen op smaak met de kruiden en een flinke snuf zout. Doe de paddenstoelenvulling in een afsluitbaar bakje en laat volledig afkoelen in de koelkast (door het afkoelen stolt de boter en is de vulling steviger tijdens het verwerken).
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol tot een lange worst op een met bloem bestoven aanrecht. Snijd het deeg in 12 stukjes (ca. 30 g per stuk) en rol tot een bolletje. Rol het deegbolletje uit tot dunne pannenkoekjes en vul elke pannenkoek met een lepel van de vulling. Vouw de randen dicht in een plooi, knijp de ‘tuut’ stevig samen en knip overtollig deeg weg met de schaar.
  • Kook of stoom de dumplings ca. 6 min. in gezouten water en serveer direct.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tip: Lekker met Griekse yoghurt. 
 
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING: VICTOR DE LAUNAY.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Volg @victordelaunay op Instagram voor nog meer kooktechnieken en recepten.