kaneelbroodjes van Rutger

bakatlas kaneelbroodjes rutger bakt

Het is onwaarschijnlijk dat je Zweden zult verlaten zonder dat je ergens kaneelbroodjes aangeboden hebt gekregen, of hebt gekocht. Het is dé zoete snack voor lekkere trek, en dan met name tijdens fika: de Zweedse koffiepauze.

Zweden zijn gek op bolletjes. Bij elke bakker, benzinestations en veel cafés vind je kanelbulle of kardemummabulle, kaneel- of kardemombolletjes. Bulle betekent eenvoudig bolletje of balletje. Rutger maakt de samengestelde versie: butterkaka, oftewel kaneelbroodjes die in een springvorm samen worden gebakken tot één brood.

Trek de kaneelbroodjes uit elkaar of snijd in plakken en serveer bij een heerlijke bak Zweedse filterkoffie. Als je kardemompeulen overhebt en gek bent op de bossige, menthol smaak, voeg dan vooral 1 of 2 gemalen peulen toe aan je gemalen koffiebonen voordat je er water overheen schenkt.

Kaneelbroodjes (butterkaka)

aantal 1 | zoet | | zweeds |
Rutger: ‘Opgerolde Zweedse kaneelbroodjes vul ik – voor ze de oven ingaan – met banketbakkersroom'.
TIP Je kunt het brood nog decoreren met glazuur. Meng daarvoor 75 g poedersuiker met 1 1⁄2 el water tot een glad glazuur en besprenkel het brood daarmee.
kooktijd30 minutes
rijzen + oven2 hours 40 minutes
totale tijd3 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: springvorm van 24 cm Ø, ingevet en bodem met bakpapier bekleed, spuitzak met spuitmond van 1 cm Ø, 1/3 recept banketbakkersroom

ingrediënten

  • 400 g patentbloem + extra voor bestrooien
  • 8 g gedroogde gist
  • 8 g zout
  • 40 g suiker
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 75 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 1 tl gemalen kardemom
  • vulling en siroop
  • 75 g boter, op kamertemperatuur
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 40 g suiker

instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter en de kardemom – tot een soepel brooddeeg. Kneed het minimaal 10 min. door. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter en de kardemom toe en kneed deze door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat ± 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Meng voor de vulling de boter, basterdsuiker en kaneel tot een romig geheeld.
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 45×30 cm. Bestrijk het deeg gelijkmatig met de vulling en rol het deeg dan vanaf de lange kant op tot een rol. Snijd de rol in 10 plakken en leg deze op hun zij in de springvorm. Dek de springvorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de banketbakkersroom los en doe deze in de spuitzak. Druk met je vinger in het midden van ieder deegrolletje een gaatje en vul deze met de spuitzak met wat van de banketbakkersroom. Verdeel zo alle banketbakkersroom over de 10 rolletjes. Bak in 30-40 min. goudbruin en gaar.
  • Doe intussen 40 ml water en de suiker voor de siroop in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Roer door zodat alle suiker is opgelost en haal de suiker- siroop dan van het vuur. Bestrijk het brood direct uit de oven met de siroop. Haal het brood na 10 min. uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Voedingswaarde:
calorieën: 443kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 15g
|
koolhydraten: 64g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | STYLING: ALEXANDRA HEREIJGERS | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD.

Banketbakkersroom (voor 650 ml)  ± 20 min.
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 g maïzena
 
Giet 450 ml van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje in de lengte door en schraap het merg eruit. Voeg zowel het leeggeschraapte stokje als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een hittebestendige kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
Haal, als de melk kookt, het vanillestokje eruit. Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1-2 min. zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage, platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er zich geen vel vormt. Laat de room afkoelen en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast.
Klop de banketbakkersroom voor gebruik los.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ken je deze Zweedse zoete broodjes al? kardemombullar van Rutger

bakatlas kaneelbroodjes rutger bakt
RECEPTEN, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | STYLING: ALEXANDRA HEREIJGERS | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD.