vegetarisch
aantal |
hoofdgerecht, voorgerecht |
doordeweeks |
|
De dressuurruiter Hiroshi Hoketsu is de oudste deelnemer (71) aan de Olympische spelen in Londen. In 1964 deed hij al mee, maar toen als spring-ruiter. Hiroshi kookt vier keer per week en vermijdt gerechten met veel olie. Deze Japanse bouillon met tofu en veel groenten is dan ook echt iets voor hem.
Ingrediënten
- 1 peper rood
- 1 bosje koriander
- 1 l kippenbouillon pot of van tablet
- 3 el teriyakimarinade of sojasaus
- 2 cm gemberwortel geraspt
- ¾ blik (à 325 g) tofu in blokjes
- 300 g basmatirijst
- 2 el misopasta donker, natuurwinkel
- 4 el roerbakolie
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 150 g shiitakes in plakjes
- 250 g winterwortel in dunne reepjes
- 200 g peultjes in reepjes
- 200 g spitskool of witte kool, in dunne reepjes
Instructies
- Snijd ¼ deel van de rode peper af. Snijd de stelen van de koriander af. Breng de bouillon met het stukje peper en de korianderstelen aan de kook en laat ze ± 30 min. zachtjes trekken. Maak de rest van de rode peper schoon, haal de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de rest van het bosje koriander grof.
- Schep de teriyakimarinade en gember door de tofu en laat dit ± 15 min. marineren. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Zeef de bouillon en schenk deze terug in de pan. Klop evt. de miso erdoor, warm goed door.
- Laat de tofu uitlekken (marinade wordt niet gebruikt). Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de tofublokjes in 1-2 min. lichtbruin. Voeg de knoflook en shii-takes toe en roerbak ze ± 2 min. mee. Schep het tofumengsel uit de wok, houd het warm in een pannetje met een deksel of bord erop op heel laag vuur.
- Verhit 2 el olie in de wok. Voeg de wortel en peultjes toe en roerbak ze 2-3 min. Voeg de rode peper en spitskoolreepjes toe en roerbak ze ± 2 min. mee. Verdeel de helft van de rijst in een laag over 4 grote kommen. Verdeel de helft van de groenten erover. Schep de rest van de rijst erover, gevolgd door de rest van de groenten.
- Giet een scheut bouillon in de kommen en verdeel de tofu en shiitakes erover. Garneer met de korianderblaadjes en geef de rest van de bouillon er apart bij.
Voedingswaarde
calorieën: 500kcal
vet: 16g
koolhydraten: 69g
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!