aantal |
hoofdgerecht, voorgerecht |
doordeweeks |
|
De dressuurruiter Hiroshi Hoketsu is de oudste deelnemer (71) aan de Olympische spelen in Londen. In 1964 deed hij al mee, maar toen als spring-ruiter. Hiroshi kookt vier keer per week en vermijdt gerechten met veel olie. Deze Japanse bouillon met tofu en veel groenten is dan ook echt iets voor hem.
Kooktijd30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
1peperrood
1bosjekoriander
1lkippenbouillonpot of van tablet
3elteriyakimarinade of sojasaus
2cmgemberwortelgeraspt
¾blik (à 325 g)tofuin blokjes
300gbasmatirijst
2elmisopastadonker, natuurwinkel
4elroerbakolie
1teenknoflookfijngesneden
150gshiitakesin plakjes
250gwinterwortelin dunne reepjes
200gpeultjesin reepjes
200gspitskoolof witte kool, in dunne reepjes
Instructies
Snijd ¼ deel van de rode peper af. Snijd de stelen van de koriander af. Breng de bouillon met het stukje peper en de korianderstelen aan de kook en laat ze ± 30 min. zachtjes trekken. Maak de rest van de rode peper schoon, haal de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de rest van het bosje koriander grof.
Schep de teriyakimarinade en gember door de tofu en laat dit ± 15 min. marineren. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Zeef de bouillon en schenk deze terug in de pan. Klop evt. de miso erdoor, warm goed door.
Laat de tofu uitlekken (marinade wordt niet gebruikt). Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de tofublokjes in 1-2 min. lichtbruin. Voeg de knoflook en shii-takes toe en roerbak ze ± 2 min. mee. Schep het tofumengsel uit de wok, houd het warm in een pannetje met een deksel of bord erop op heel laag vuur.
Verhit 2 el olie in de wok. Voeg de wortel en peultjes toe en roerbak ze 2-3 min. Voeg de rode peper en spitskoolreepjes toe en roerbak ze ± 2 min. mee. Verdeel de helft van de rijst in een laag over 4 grote kommen. Verdeel de helft van de groenten erover. Schep de rest van de rijst erover, gevolgd door de rest van de groenten.
Giet een scheut bouillon in de kommen en verdeel de tofu en shiitakes erover. Garneer met de korianderblaadjes en geef de rest van de bouillon er apart bij.