Italiaanse ijstaart: meringata met hazelnoten en karamel

Italiaanse ijstaart: meringata met hazelnoten en karamel
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN | FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST | STYLING: INGRID VAN KURINGE.

Etentje op de planning? Pak uit met deze Italiaanse ijstaart – meringata -uit het extra dikke Italië-nummer van delicious. Je bestelt het magazine hier!

Italiaanse ijstaart: meringata met hazelnoten en karamel

glutenvrij
aantal 4 | nagerecht | | italiaans | glutenvrij
Italiaanse ijstaart met meringues is romig, fris én knapperig… een absolute dooreter! Dit is schuimgebak in zijn beste – en snelste – vorm.
Tip: Lekker met Italiaanse hazelnotenlikeur als frangelico.
Kooktijd50 minutes
bevriezen + rusten20 minutes
Totale tijd1 hour 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: standmixer met garde, springvorm van 15 cm Ø, bodem bekleed met bakpapier

Ingrediënten

  • 120 g eiwit van ± 4 eieren
  • 65 g suiker
  • 175 ml slagroom
  • 150 g Griekse yoghurt
  • rasp van 2 biocitroenen, schoongeboend
  • 130 g kant-en-klare vanillemeringues verkruimeld + extra voor erover
  • 50 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

karamel

  • 120 g witte basterdsuiker
  • 50 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 25 g boter
  • 50 g slagroom, op kamertemperatuur

Instructies

  • Klop het eiwit stijf met de handmixer of standmixer met garde, voeg de 65 g suiker in delen toe tijdens het kloppen totdat alle suiker is opgenomen, je geen korreltjes suiker meer kunt voelen en het eiwit glanzend is. Klop in een andere kom de 175 ml slagroom lobbig. Spatel de slagroom, Griekse yoghurt en citroenrasp door het eiwit.
  • Verdeel 1⁄4 van de meringuekruimels gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Schep eenderde van het roommengsel op de meringue en bestrooi met wat van de 50 g gehakte hazelnoten, herhaal deze stap nog tweemaal. Laat de meringata ± 3 uur bevriezen. Houd de resterende meringuekruimels apart om mee te versieren.
  • Smelt voor de karamel de basterdsuiker op laag vuur met 2 el water in een steelpan met dikke bodem. Laat op halfhoog vuur karamelliseren tot een lichte theekleur. Het is belangrijk om niet te roeren tijdens dit proces, je kunt de pan wel rondwalsen. Verdeel de 50 g hazelnoten over een vel bakpapier. Giet de helft van de karamel over de hazelnoten. Meng de boter door de rest van de karamel, voeg daarna de slagroom toe en roer op laag vuur goed door tot alle klontjes zijn opgelost. Pas op, dit kan spetteren.
  • Haal de meringata ± 20 min. voor serveren uit de vriezer. Haal direct de rand van de springvorm los, garneer de bovenkant van de taart met de rest van de meringue. Breek de hazelnotenkaramel in schotsen en steek in de meringata. Besprenkel met de karamelsaus.

Voedingswaarde

calorieën: 773kcal
eiwit: 11g
vet: 45g
koolhydraten: 81g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN | FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST | STYLING: INGRID VAN KURINGEN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook eens deze glutenvrije taarten: 13x glutenvrije taart en cake