ingelegde gerookte zalm met biet, aardpeer & curry-vinaigrette

ingelegde gerookte zalm met biet, aardpeer & curry-vinaigrette
Recept: Ewout Eleveld Fotografie: Chantal Arts Styling: Maaike Koorman
glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij
aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij, lactosevrij
Verras je gasten met dit verfijnde voorgerecht! De combinatie van gerookte zalm, zoete biet en nootachtige aardpeer zorgt voor een spannende smaakbeleving. De frisse curry-vinaigrette maakt het geheel af met een subtiele kruidige touch. Perfect voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid
Voorbereiding50 minutes
marineren12 hours
Totale tijd12 hours 50 minutes

Kookgerei

  • houtsnippers, wok, rekje of rookoventje

Ingrediënten

  • 500 g kristalsuiker
  • 600 g grof zeezout
  • 4 steranijs
  • 1 el jeneverbes
  • 1 el roze peperkorrels
  • 1 el korianderzaad
  • 600 g zalmrugfilet met huid
  • 2 el olijfolie + extra
  • 4 aardperen
  • 5 rode mini-bosbietjes, of 3 middelgrote bietjes, boerenmarkt
  • 5 gele mini-bosbietjes, of 3 middelgrote bietjes, boerenmarkt
  • 2 takjes tijm
  • schil van ½ citroen
  • 2 blaadje laurier
  • 2 el agavesiroop
  • ½ el chardonnay-azijn of andere wittewijnazijn
  • sap van ½ limoen
  • 250 ml kippenfond
  • 1 stengel sereh, fijngesneden
  • ½ tl kerriepoeder
  • 1 tl gele Thaise currypasta
  • 1 tl maïzena
  • 75 ml sushiazijn

Instructies

  • Meng de suiker het zout en stamp in de vijzel de steranijs, jeneverbes, koriander en peperkorrels. Meng de kruiden door het suikerzoutmengsel. Strooi eenderde op een plat groot bord, leg de zalm met de huidkant erop, verdeel de rest van het suikerzoutmengsel erover zodat de zalm volledig is bedekt. Laat 12 uur koel marineren. Veeg daarna het suikerzoutmengsel eraf, spoel de zalm af en leg 5-10 min in water. Dep daarna droog.
  • Rook de zalm. Leg wat houtsnippers in een wok, leg daarop een rooster dat past. Verwarm de pan met de deksel erop zodat er flink rook ontstaat. Leg de zalm erop en doe de deksel erop. Zet het vuur uit en rook ± 10 min. Besprenkel de zalm met olijfolie en bewaar koel.
  • Kook de aardpeer in de schil beetgaar in 15-20 min. in gezouten water. Schil en snijd in plakjes, niet te dun en niet te dik.
  • Kook de bietjes (de gele en de rode in aparte steelpannetjes) in 15-20 min., afhankelijk van de grootte van de bietjes, gaar in licht gezouten water gaar met de tijm, laurier en citroenschil. Halveer evt.de grotere bietjes en laat de kleine heel.
  • Verwarm de agavesiroop in een steelpan, voeg de rode bietjes, de chardonnay-azijn en het limoensap toe. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm de gele bietjes en aardpeer op laag vuur in 100 ml kippenfond met 100 ml water en een scheutje olijfolie.
  • Breng de rest van het kippenfond met de sereh en kerrie en curry aan de kook, roer de maïzena los met water en voeg toe, roer tot het licht bindt. Voeg de sushi-azijn toe en laat ± 10 min. op laag vuur trekken. Zeef de saus, klop er een scheut olijfolie door en bewaar koud voor gebruik.
  • Snijd de zalm met een scherp mes in dunne plakjes van ½ cm, tot op de huid. Zet het mes daarna horizontaal en snijd los van de huid.
  • Doe de crème fraîche in een spuitzak (of vouw een puntzak van bakpapier) en knip het puntje eraf.
  • Verdeel de plakjes zalm over de borden, verdeel de biet en aardpeer erover, spuit mooie toefjes crème fraîche ertussen. Besprenkel royaal met de curryvinaigrette.

Voedingswaarde

calorieën: 506kcal
eiwit: 36g
vet: 26g
koolhydraten: 29g
auteur: delicious.
Recept: Ewout Eleveld Fotografie: Chantal Arts Styling: Maaike Koorman
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!