Verras je gasten met dit verfijnde voorgerecht! De combinatie van gerookte zalm, zoete biet en nootachtige aardpeer zorgt voor een spannende smaakbeleving. De frisse curry-vinaigrette maakt het geheel af met een subtiele kruidige touch. Perfect voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid
Voorbereiding50 minutesminutes
marineren12 hourshours
Totale tijd12 hourshours50 minutesminutes
Kookgerei
houtsnippers, wok, rekje of rookoventje
Ingrediënten
500gkristalsuiker
600ggrof zeezout
4steranijs
1eljeneverbes
1elroze peperkorrels
1elkorianderzaad
600gzalmrugfilet met huid
2elolijfolie + extra
4aardperen
5rode mini-bosbietjes, of 3 middelgrote bietjes,boerenmarkt
5gele mini-bosbietjes, of 3 middelgrote bietjes,boerenmarkt
2takjes tijm
schil van ½ citroen
2blaadjelaurier
2elagavesiroop
½elchardonnay-azijn of andere wittewijnazijn
sap van ½ limoen
250mlkippenfond
1stengel sereh,fijngesneden
½tlkerriepoeder
1tlgele Thaise currypasta
1tlmaïzena
75mlsushiazijn
Instructies
Meng de suiker het zout en stamp in de vijzel de steranijs, jeneverbes, koriander en peperkorrels. Meng de kruiden door het suikerzoutmengsel. Strooi eenderde op een plat groot bord, leg de zalm met de huidkant erop, verdeel de rest van het suikerzoutmengsel erover zodat de zalm volledig is bedekt. Laat 12 uur koel marineren. Veeg daarna het suikerzoutmengsel eraf, spoel de zalm af en leg 5-10 min in water. Dep daarna droog.
Rook de zalm. Leg wat houtsnippers in een wok, leg daarop een rooster dat past. Verwarm de pan met de deksel erop zodat er flink rook ontstaat. Leg de zalm erop en doe de deksel erop. Zet het vuur uit en rook ± 10 min. Besprenkel de zalm met olijfolie en bewaar koel.
Kook de aardpeer in de schil beetgaar in 15-20 min. in gezouten water. Schil en snijd in plakjes, niet te dun en niet te dik.
Kook de bietjes (de gele en de rode in aparte steelpannetjes) in 15-20 min., afhankelijk van de grootte van de bietjes, gaar in licht gezouten water gaar met de tijm, laurier en citroenschil. Halveer evt.de grotere bietjes en laat de kleine heel.
Verwarm de agavesiroop in een steelpan, voeg de rode bietjes, de chardonnay-azijn en het limoensap toe. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de gele bietjes en aardpeer op laag vuur in 100 ml kippenfond met 100 ml water en een scheutje olijfolie.
Breng de rest van het kippenfond met de sereh en kerrie en curry aan de kook, roer de maïzena los met water en voeg toe, roer tot het licht bindt. Voeg de sushi-azijn toe en laat ± 10 min. op laag vuur trekken. Zeef de saus, klop er een scheut olijfolie door en bewaar koud voor gebruik.
Snijd de zalm met een scherp mes in dunne plakjes van ½ cm, tot op de huid. Zet het mes daarna horizontaal en snijd los van de huid.
Doe de crème fraîche in een spuitzak (of vouw een puntzak van bakpapier) en knip het puntje eraf.
Verdeel de plakjes zalm over de borden, verdeel de biet en aardpeer erover, spuit mooie toefjes crème fraîche ertussen. Besprenkel royaal met de curryvinaigrette.
Voedingswaarde
calorieën: 506kcal
eiwit: 36g
vet: 26g
koolhydraten: 29g
auteur: delicious.
Recept: Ewout Eleveld Fotografie: Chantal Arts Styling: Maaike Koorman