In groene thee gerookte makreel met pompoensalade

makreel met aubergine en amandelen | delicious


aantal 4 | lunchgerecht, voorgerecht | weekend | |
Als je thee als rookmot gebruikt, krijgt de makreel een subtiele theesmaak. Wij gebruiken onze delicious.groene thee, die in meerdere smaken verkrijgbaar is.
kooktijd45 minutes
totale tijd45 minutes

ingrediënten

  • 4 zakjes groene thee
  • 10 g zout
  • 10 g suiker
  • 1 tl korianderzaad
  • 2 cm gemberwortel in dunne plakjes
  • 4 verse makreelfilets* a 100 g à 100 g, met vel
  • 150 g biologische pompoenn** grof geraspt
  • ½ komkommer zaadlijst verwijderd, in schijfjes
  • 50 g taugé
  • 2 tl sesamzaad geroosterd + wat extra voor de garnering
  • 1 limoen sap
  • 1 tl sesamolie
  • 4 el zonnebloem of maïsolie

instructies

  • Breng 500 ml water met 2 zakjes groene thee, het zout, de suiker, korianderzaad en gemberwortel aan de kook. Draai het vuur uit en laat de thee 15 min. Trekken. Leg de makreelfilets in de (nog warme thee) en laat ze in de koelkast een nacht marineren. Meng de pompeon, komkommer,tauge, limoensap, sesamolie en zonnebloemolie tot een dressing en schep deze door de salade.
  • Neem de makreelfilets uit de thee en dep ze droog. Leg ze naast elkaar op een ingevette stoominzet. Bekleed de bodem van de stoompan met aluminiumfolie en leeg hierop de groene thee uit de 2 resterende zakjes.
  • Zet de pan op het vuur en wacht tot de groene the ebegint te roken. Zet de stoominzet met de visfilets in de stoompan en sluit af met een deksel. Rook de filets in 10 min. gaar.
  • Verdeel de salade over grote diepe borden en leg er de gerookte makreelfilets met de mooie velkant naar boven bovenop. Garneer met wat geroosterd sesamzaad.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
*Gebruik in plaats van makreel evt. Een andere vette vis, zoals zalm ** Neem evt. In plaats van pompoen geraspte winterwortel.
delicious.thee past perfect bij deze gerookte makreel!
161005_del11_prod_thee_citroengras-vGroene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig. delicious. groene thee bestaat uit de smaken: verbena, jasmijn, munt en citroengras.
 
Recepten: Eke Mariën. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Laura Jongeneel
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


makreel met aubergine en amandelen | delicious