Hongaarse varkensgoulash

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp


aantal 10 | hoofdgerecht | weekend | |
Een tijd geleden ging Mister Kitchen voor delicious. ‘terug in de tijd’ en stuitte op een Hongaars oervarken met blonde krullen, de mangalica. En Mister Kitchen is Mister Kitchen niet, als ze er geen te gekke Hongaarse goulash mee maken!
kooktijd40 minuten
Stoven3 uur
totale tijd3 uur 40 minuten

ingrediënten

  • 2 kg varkensschouder in blokken van 3 cm
  • 100 g reuzel of roomboter
  • 4 uien fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 200 g spekblokjes
  • 1 paprika rood, zaad verwijderd, in stukjes
  • 2 glazen rode wijn volle, stevige
  • 2 tomaten vers, in stukjes
  • 3 el paprikapoeder rood, zoet*
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 g zuurkool gekookt
  • ½ witte kool in zeer dunne reepjes
  • 2 wortels klein, in plakjes
  • 200 g champignons klein, of groot in vieren gesneden
  • 2 varkensbraadworsten rondom bruin aangebakken, in plakjes
  • voor erbij: gekookte aardappels of witte rijst

instructies

  • Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koeling. Dep de blokken vlees droog en bestrooi met zout en peper. Verhit de reuzel of boter in een grote pan met dikke bodem. Bak het vlees hierin rondom bruin in porties van hooguit 500 g per keer. Teveel vlees ineens toevoegen, laat de temperatuur van het vet te snel dalen, waardoor het niet meer goed kan bakken. Neem het vlees telkens uit de pan en houd apart voordat je een volgende portie toevoegt.
  • Voeg dan de ui, knoflook, het spek en de paprika toe en bak 5 min. op halfhoog vuur. Verwijder evt. overtollig vet en doe het vlees er weer bij terug. Blus het geheel met de rode wijn af en voeg de tomaat, het paprikapoeder en de laurier toe. Laat ± 2 uur stoven en voeg dan de zuurkool, witte kool, wortel, champignons en worst toe. Laat nog een uur staan, breng op smaak en serveer met gekookte aardappels of witte rijst.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Zoek zoet (Hongaars) paprikapoeder (edelsuss) van een goede kwaliteit, dat maakt erg veel verschil voor de smaak. Bijv. bij delicatessen- of natuurwinkels of Spaanse winkels vind je zoet paprikapoeder.
Productie, tekst en recept: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!