Kurkuma. Diepgeel van kleur, warm aards van smaak en goed voor je algehele weerstand, juist in het najaar. Combineer kurkuma met meer oosterse specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel of komijn: zo komt deze specerijen- koningin nóg beter tot haar recht.
Deze gouden melk, ook wel haldi doogh genoemd is daar een goed voorbeeld van. Dat is bovendien niet alleen lekker, maar ook goed voor je.
Kurkuma bevat curcumine, een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Deze stof staat bekend om zijn diverse voordelen voor de gezondheid, waaronder het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van gezonde gewrichten.
Gouden melk zou ook rustgevende ingrediënten bevatten en zo stress verminderen. Het bevordert ook een goede nachtrust en bevat vaak andere gezonde ingrediënten zoals gember, kaneel en zwarte peper, die allemaal bijdragen aan de algehele gezondheid.
Toch liever chai? Zo maak je zelf de beste kop Indiase melkthee
Gouden melk recept
Ingrediënten
- 3 el geraspte verse kurkumawortel
- 1 tl zwarte peperkorrels, grof gekneusd
- 4 kardemompeulen, licht gekneusd
- 1 kaneelstokje
- 25 g gemberwortel, ± 5 cm, in plakjes
- 1 l melk
- 3 el vloeibare honing
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de steelpan en breng aan de kook op halfhoog vuur. Laat de melk 12-15 min. trekken op laag vuur tot hij goudgeel kleurt. Schenk door een zeef in mokken en voeg naar smaak nog wat extra honing toe.