Er zit niks anders op, na een stevige winterwandeling moet je wel een pannetje gluhwein brouwen. Hoe warm je anders op? Sloffen, dekentjes, nee: spiced up wine, dat is wat we willen!
Warme rode wijn waar de smaken van specerijen zoals kaneel, kruidnagel en steranijs zachtjes zijn ingetrokken, samen met citrus en soms een scheutje rum, cognac of brandy, is dé drank voor de wintermaanden.
Glühwein maken
Glühwein maken is zo geklaard en je hebt er de hele dag plezier van, want het huis ruikt heerlijk als je zo’n pannetje (of slowcooker) vol specerijen en rode wijn op het vuur hebt staan. Het is goedkoop, eenvoudig en kan haast niet mislukken. We delen onze beste tips voor het brouwen van je eigen glühwein.
Welke wijn kies je?
Laat alsjeblieft je dure rode wijnen in de wijnkast staan! Voor glühwein volstaat een simpel rood wijntje. Hij moet fruitig zijn en het liefst niet al te veel tannines of houtrijping hebben – dat maakt de glühwein bitter. Een goedkope supermarktwijn is dus prima, want tijdens het verwarmen verlies je de mooie nuances van de wijn. Bedenk je vooral bij het kiezen van je wijn dat je er suiker aan gaat toevoegen: dus welke rode wijn is zoet nog steeds lekker?
Spice up your glühwein
De beste glühwein is altijd zelfgemaakt – en dat geldt ook voor de specerijenmix. Dus hoewel kant-en-klare glühweinblends prima werken is het veel lekkerder en leuker om zelf los te gaan met de specerijen in je kruidenrek. Onze favoriete mix heeft een citrus- en anijsachtige basissmaak aangevuld met de wat stevigere winterspecerijen. Er zit kaneel in, pimentbessen en/of kruidnagel, korianderzaad, gekneusde kardemompeulen, een steranijs, en een stukje foelie. Gember is ook verrukkelijk net als wat anijs- of venkelzaadjes.
Tip: zet een pan op het vuur en begin met de gekneusde specerijen: zo rooster je ze een klein beetje en verdiepen de smaken, voordat je ze in de vloeistof trekt. Blus na een 1-2 minuten de geroosterde specerijen af met de rode wijn.
Andere toevoegingen
Voor de beste glühwein kun je wat suiker, citrus en alcohol toevoegen. Tijdens het trekken komen de tannines en zuren in de wijn sterker naar voren, dus een beetje zoetheid maakt het geheel veel lekkerder. Ongeveer 60 gram suiker per fles is meestal voldoende; vanillesuiker en bruine suiker zijn goede opties, maar mocht je ahornsiroop in huis hebben, dan geeft dat net een extra beetje diepgang.
Wij persen graag een sinaasappel uit in de pan en voegen de schil toe voor extra complexiteit. Je kunt ook een ruime scheut sterk toevoegen, wat het aroma versterkt en de smaak verder aanzet. Brandy werkt uitstekend, net als rum, wodka of extra lekker: een pruimen- of abrikozenbrandewijn. Een eetlepel per fles rode wijn is voldoende, maar voeg gerust meer toe als je van een sterkere drank houdt.
Recept voor glühwein met geroosterde sinaasappel van de bbq
Kookgerei
- ook nodig: zesteur
Ingrediënten
- 1 liter rode wijn
- 10 bolletjes piment (of Jamaica peper)
- 75 g rietsuiker
- 2 bio sinaasappels, schoongeboend
- 1 bio grapefruit, schoongeboend
Instructies
- Schenk de wijn in steelpan, voeg de all spice en rietsuiker toe. Steek de bbq aan. Zet de pan op een hoekje van de bbq om te verwarmen (je kunt dit ook op een laag vuurtje op het fornuis doen). Laat de wijn niet koken, want dan verdampt de alcohol.
- Snijd de sinaasappel en grapefruit in plakken van 1 cm. dik. Bestrijk aan beide kanten met olie. Leg de citrusplakken op de grill en rooster aan beide kanten ± 5 min. Schep het fruit in de pan met rode wijn en laat het zachtjes ± 30 min. trekken.