gekruide zuurkool met rookworst

gekruide zuurkool met rookworst

aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, winter | hollands |
Niet elke aardappel is geschikt voor stamppot. Voor een lekkere, smeuïge puree heb je kruimige aardappels nodig!
Deze aardappels, ook wel droogkokers genoemd, worden zacht tijdens het koken. In de winter kun je voor deze stamppot bijvoorbeeld eigenheimer, bildstar, irene, bint, frieslander of biologische raja gebruiken.
Een zalvige puree van goede aardappels is een heerlijke tegenhanger voor slow gestoofde zuurkool met specerijen én slagersrookworst.
Verzot op winterse kost? Dan word je heel blij van deze lijst: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
Kooktijd45 minutes
Stoven1 hour 30 minutes
Totale tijd2 hours 15 minutes

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 1 tl karwijzaad
  • 500 g uien in ringen
  • 1 el basterdsuiker bruin
  • 1 flesje bruin bier bijv. Leffe of oud bruin
  • 200 ml kippenbouillon
  • 500 g zuurkool
  • 2 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen gekneusd in een vijzel
  • 1 steranijs
  • 1 kg kruimige aardappels geschild, gehalveerd
  • 1 rookworst
  • 300 ml volle melk
  • ½ tl nootmuskaat
  • grove mosterd en uitgebakken spekjes voor erbij

Instructies

  • Smelt 50 g boter in een pan en bak het karwijzaad ½ min. Voeg de ui en suiker toe en bak ze op laag vuur ± 15 min. tot het begint te kleuren, schep regelmatig om. Schenk het bier en de bouillon in de pan en voeg de zuurkool, kruidnagels, jeneverbessen en steranijs toe. Breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat het gerecht ± 1 uur en 30 min. zachtjes stoven. Neem de laatste 30 min. de deksel van de pan, zodat de zuurkool langzaam droog kan koken, schep regelmatig om. Verwijder de kruidnagel en de steranijs.
  • Maak intussen de aardappelpuree. Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken en warm de rookworst de laatste 10 min. mee.
  • Verhit intussen in een steelpan 50 g boter en melk tot de melk kookt. Neem de rookworst uit de pan, giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Serveer de zuurkool met de aardappelpuree en een stuk rookworst. Lekker met grove mosterd en gebakken spek.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit gerecht leent zich ook prima voor een stamppot. Meng de puree en zuurkool dan goed door elkaar en voeg nog een paar el grove mosterd toe.
RECEPT: EKE MARIËN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS. 
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!