geitenkaastaart met uienchutney & rucola

geitenkaastaart met uienchutney & rucola
Fotografie: Ben Dearnley | Styling: Kirsten Jenkins
Voorkeur: vegetarisch

aantal 4 | hoofdgerecht, ovengerecht, voorgerecht | doordeweeks, lente, weekend | | vegetarisch

Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks. Nog meer hartige taarten!

Kooktijd:25

oven20

Totale tijd:45

Ingrediënten

rodewijn-uienchutney

  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 kleine rode uien, in dunne ringen
  • 4 el rode wijn 60 ml
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 takje tijm, blaadjes gerist

geitenkaastaart

  • 150 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 60 g crème fraîche (4 el)
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 eidooier, losgeroerd met 1 tl water, om het deeg te bestrijken
  • 40 g kalamata-olijven, ontpit en in stukjes
  • ½ bosje rucola
  • 50 g walnoten, geroosterd en grof gehakt

Instructies

  1. Verhit voor de chutney de olie in een pan met dikke bodem op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui in 8-10 min. glazig onder regelmatig omscheppen. Roer de wijn, suiker, balsamico-azijn en tijm erdoor. Draai het vuur laag en laat de chutney onder regelmatig roeren nog 3-4 min. inkoken totdat hij gebonden is. Breng op smaak met zout en peper. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 220ºC.
  3. Meng de geitenkaas met een vork door de crème fraîche. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg rondom, op 2 cm van de rand in met een scherp mesje en bestrijk de rand met het eimengsel; zorg dat dit niet over de rand druipt.
  4. Verdeel de uienchutney over de deegbodem. Breng schepjes van het geitenkaasmengsel in aan op de vulling en verdeel de olijven erover. Bak de geitenkaastaart 18-20 min. tot het bladerdeeg goudbruin en uitgerezen is. Laat 5 min. rusten, strooi de rucola en walnoten erover en serveer.

Voedingswaarde

  • calorieën: 652 kcal
  • eiwit: 14 g
  • vet: 49 g
  • koolhydraten: 32 g
Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!