geitenkaastaart met uienchutney & rucola

geitenkaastaart met uienchutney & rucola
Fotografie: Ben Dearnley | Styling: Kirsten Jenkins
vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht, ovengerecht, voorgerecht |
doordeweeks, lente, weekend |
|
vegetarisch
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks.

Nog meer hartige taarten!

Kooktijd25 minutes
oven20 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

rodewijn-uienchutney

  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 kleine rode uien, in dunne ringen
  • 4 el rode wijn 60 ml
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 1 el balsamico-azijn
  • 1 takje tijm, blaadjes gerist

geitenkaastaart

  • 150 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 60 g crème fraîche (4 el)
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 eidooier, losgeroerd met 1 tl water, om het deeg te bestrijken
  • 40 g kalamata-olijven, ontpit en in stukjes
  • ½ bosje rucola
  • 50 g walnoten, geroosterd en grof gehakt

Instructies

  • Verhit voor de chutney de olie in een pan met dikke bodem op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui in 8-10 min. glazig onder regelmatig omscheppen. Roer de wijn, suiker, balsamico-azijn en tijm erdoor. Draai het vuur laag en laat de chutney onder regelmatig roeren nog 3-4 min. inkoken totdat hij gebonden is. Breng op smaak met zout en peper. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • Meng de geitenkaas met een vork door de crème fraîche. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg rondom, op 2 cm van de rand in met een scherp mesje en bestrijk de rand met het eimengsel; zorg dat dit niet over de rand druipt.
  • Verdeel de uienchutney over de deegbodem. Breng schepjes van het geitenkaasmengsel in aan op de vulling en verdeel de olijven erover. Bak de geitenkaastaart 18-20 min. tot het bladerdeeg goudbruin en uitgerezen is. Laat 5 min. rusten, strooi de rucola en walnoten erover en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 652kcal
eiwit: 14g
vet: 49g
koolhydraten: 32g
auteur: delicious.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!