Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks. Nog meer hartige taarten!
Kooktijd25 minutesminutes
oven20 minutesminutes
Totale tijd45 minutesminutes
Ingrediënten
rodewijn-uienchutney
3elextra vergine olijfolie
2kleine rode uien,in dunne ringen
4elrode wijn60 ml
2tlbruine basterdsuiker
1elbalsamico-azijn
1takjetijm,blaadjes gerist
geitenkaastaart
150gzachte geitenkaas,verbrokkeld
60gcrème fraîche(4 el)
1rol vers bladerdeeg
1eidooier,losgeroerd met 1 tl water, om het deeg te bestrijken
40gkalamata-olijven,ontpit en in stukjes
½bosje rucola
50gwalnoten,geroosterd en grof gehakt
Instructies
Verhit voor de chutney de olie in een pan met dikke bodem op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui in 8-10 min. glazig onder regelmatig omscheppen. Roer de wijn, suiker, balsamico-azijn en tijm erdoor. Draai het vuur laag en laat de chutney onder regelmatig roeren nog 3-4 min. inkoken totdat hij gebonden is. Breng op smaak met zout en peper. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220ºC.
Meng de geitenkaas met een vork door de crème fraîche. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg rondom, op 2 cm van de rand in met een scherp mesje en bestrijk de rand met het eimengsel; zorg dat dit niet over de rand druipt.
Verdeel de uienchutney over de deegbodem. Breng schepjes van het geitenkaasmengsel in aan op de vulling en verdeel de olijven erover. Bak de geitenkaastaart 18-20 min. tot het bladerdeeg goudbruin en uitgerezen is. Laat 5 min. rusten, strooi de rucola en walnoten erover en serveer.