glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, vakantie, weekend, zomer, zomers |
marokkaans, noord-afrika |
glutenvrij, lactosevrij
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, vakantie, weekend, zomer, zomers |
marokkaans, noord-afrika |
glutenvrij, lactosevrij
Chermoula is een kruidige Noord-Afrikaanse marinade die je ook meteen als saus kunt gebruiken. Superlekker bij vlees van de barbecue, dat door een stukje vlammen-magie sowieso al extra goed smaakt. Het vleugje rook en die nét geschroeide grillstreepjes geven het vlees een ultiem zomerse boost. Dus steek je BBQ aan en ga voor die smokey perfectie!
De rest van de zomer buiten koken? Met deze 42 recepten heb je inspiratie genoeg!
Kookgerei
-
ook nodig: keukenmachine, bbq met deksel of grillpan
Ingrediënten
- 1 1⁄2 kg kippenbouten, op kamer- temperatuur
- 700 g vlees- of oertomaten, in stukken gesneden
- 1 tl komijnzaad, geroosterd en fijngewreven in de vijzel
- 1 tl korianderzaad, geroosterd en fijngewreven in de vijzel
- 60 g groene olijven zonder pit, fijngesneden
- 1 citroen in partjes, voor erbij
chermoula-marinade
- 1 bos koriander, blaadjes geplukt en fijngesneden
- 1 bos platte peterselie, blaadjes geplukt en fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl gemalen peper
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl gemalen korianderzaad
- rasp en sap van 1 (bio)citroen
- 125 ml extra vergine olijfolie + extra om erover te sprenkelen
Instructies
-
Doe de helft van de verse kruiden voor de chermoula-marinade met alle overige ingrediënten voor de marinade in de keukenmachine en hak tot grove pasta. Voeg zout en peper toe. Doe de marinade in een grote kom en schep de kip hiermee om. Laat minstens 1 uur (maar liever 4-5 uur) marineren in de koelkast.
-
Maak intussen de barbecue aan en vet het rooster licht in, of verhit een grillpan. Leg de kipstukken met het vel omlaag op het rooster en gril ze in 3-4 min. per kant goudbruin. Verschuif ze naar een minder hete plek op de barbecue, sluit de deksel en gril de kip afgedekt in 20-25 min. gaar, onder af en toe keren. Gaar, als je een grillpan gebruikt, de kip in de oven van 200°C in nog ± 20 min. gaar.
-
Schep tijdens het grillen in een schaal de tomaten, komijn en koriander, olijven en de rest van de peterselie en koriander door elkaar. Voeg zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over.
-
Schep de kip op een schaal en serveer met de tomatensalade en citroenpartjes.
Voedingswaarde
calorieën: 592kcal
eiwit: 50g
vet: 39g
koolhydraten: 8g
RECEPTEN, BEREIDING: COLIN FASSNIDGE | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!