Voorkeur: vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, lunch | zomers | internationaal | vegetarisch
Deze gegrilde courgettes met munt-brooddressing, krokant zuurdesem en courgettebloemen zijn een zomerse showstopper voor lunch of een groen bijgerecht.
Ingrediënten
- 800 g groene en gele courgettes, in lange 1 cm-plakken
- 75 ml olijfolie, 5 el
- 100 g wit zuurdesembrood, in stukjes
- 50 g rucola
- 4 courgettebloemen
- 20 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
- 50 g gedroogde cranberry’s, fijngesneden
munt-brooddressing
- 120 g wit zuurdesembrood, zonder korst
- 60 ml melk, 4 el
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 60 ml extra vergine olijfolie, 4 el
- rasp en sap van ½, biocitroen
- 60 ml rodewijnazijn, 4 el
- 30 g munt, blaadjes geplukt + wat extra
- 30 g bladpeterselie, blaadjes geplukt + wat extra
Instructies
- Snijd het brood voor de dressing in blokjes en doe ze samen met de melk in de keukenmachine. Mix glad en laat 5 min. intrekken. Voeg de overige ingrediënten toe aan het broodmengsel en mix tot gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak de barbecue aan of verhit een grillpan op hoog vuur. Besprenkel de courgettes met de helft van de olie. Gril ze gaar in 2-3 min. per kant gaar, zodat ze grillstreepjes krijgen.
- Verhit de rest van de olie in een kleine koekenpan op matig vuur. Bak de stukjes brood in 4-5 min. tot croutons. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met zeezoutvlokken. Schep de courgettes in een kom om met de rucola en een beetje dressing.
- Schep de courgettes met rucola op een schaal en besprenkel met wat dressing. Scheur de courgettebloemen in stukken en strooi ze samen met de parmezaan, cranberry’s en croutons over de salade. Geef de rest van de dressing erbij.
Voedingswaarde
- calorieën: 387 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 26 g
- koolhydraten: 25 g
RECEPTEN ALICE ZASLAVSKY FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: warm weer? 13 lunch-ideeën om mee te nemen naar kantoor