frisdrank fermenteren: zo maak je zelfgemaakte bubbels

frisdrank fermenteren: zo maak je zelfgemaakte bubbels
RECEPTEN, BEREIDING SHARON FLYNN, DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS
glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
aantal 2 | Drankjes | voorjaar, weekend, zomer | internationaal | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Frisdrank fermenteren? Je hebt maar twee dingen nodig: een weckpot en wat geduld. Dit zijn onze 4 favoriete variaties voor zelfgemaakte bubbels.
Voorbereiding20 minutes
wachten5 days
Totale tijd5 days 20 minutes

Kookgerei

  • een grote, gesteriliseerde, luchtdicht afsluitbare (weck)pot*
  • van ruim 2 l inhoud + een paar plastic flessen

Ingrediënten

granaatappel-sinaasappel frisdrank

  • 1 el granaatappelmelasse of
  • 3 el granaatappelpitten
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • ± 10 g gedroogde eetbare rozenblaadjes
  • 4 dunne reepjes sinaasappelschil
  • blaadjes van ½ bosje munt
  • 125 ml vloeibare honing, suiker
  • of agavesiroop

peer-vanillefrisdrank

  • 1 ongeschilde peer, in blokjes
  • 100 g rode druiven, gekneusd
  • 5 cm verse gemberwortel, ongeschild en fijngesneden
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 2 tl kardemompeulen
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 steranijs
  • 125 ml vloeibare honing, suiker of agavesiroop

komkommer-muntfrisdrank

  • ½ bosje munt
  • 2 komkommers, in blokjes
  • 1 groene appel, in blokjes
  • 1 limoen, in schijfjes
  • 40 g jeneverbessen
  • 125 ml vloeibare honing, suiker of agavesiroop

rabarber-appelfrisdrank

  • 3-4 stengels rabarber, fijngesneden
  • 1 appel, in blokjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 25 g verse gemberwortel, ongeschild en fijngesneden
  • 2 tl kardemompeulen
  • 125 ml vloeibare honing, suiker of agavesiroop

Instructies

  • Meng de ingrediënten met 2 l water en doe in de pot. Sluit de pot goed en zet hem een paar dagen op het aanrecht, op een plek waar je hem in de gaten kunt houden. Open de pot als je belletjes naar boven ziet borrelen. Proef of het prik- en zuurgehalte en de smaak al bijna naar wens zijn. Voor meer prik schenk je de frisdrank over in flessen. Glazen flessen kunnen barsten als de frisdrank te veel prik ontwikkelt, daarom adviseren we plastic flessen
  • Zeef het fruit eruit, maar laat de kruiden en specerijen erin. Voeg eventueel nog wat suiker, een kneepje citroensap of een takje kruiden of bloemen toe. Laat deze smaakmakers 24 uur trekken in de fles.
  • Zet de frisdrank in de koelkast zodra het prikgehalte naar wens is. Je kunt hem een paar weken bewaren, maar drink hem het liefst binnen enkele dagen, voor de bubbels vervlogen zijn. Je kunt de frisdrank ook weer oppeppen door een beetje suiker toe te voegen en hem goed afgesloten weer een dag of twee op het aanrecht te zetten, dan komt hij weer tot leven.

Voedingswaarde

calorieën: 50kcal
koolhydraten: 13g
auteur: delicious.
* Zie Flessen en potjes steriliseren doe je zó voor het steriliseren van flessen & potten.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Wil je nog meer fermenteren? Eke Mariën over de techniek van fermenteren