Franse uiensoep met alpenkaas

Franse uiensoep met alpenkaas
RECEPT SAM AND ELLIE STUDD FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS
aantal 4 | lunch, soep, voorgerecht | voorjaar, weekend, winter | frans |
Rijk van smaak, heerlijk hartverwarmend en met een laag gesmolten kaas om van te smullen. Deze Franse uiensoep is perfect als voorgerecht voor een winters diner of als lunch op een koude zondag.
Voorbereiding1 hour 50 minutes
Kooktijd10 minutes
Totale tijd2 hours

Kookgerei

  • 4 hittebestendige kommen

Ingrediënten

  • 40 g boter + extra voor het brood
  • 4 grote uien, gehalveerd, in dunne ringen
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 2 takjes tijm
  • 2 l runderbouillon*
  • 3 el sherry
  • 4 sneetjes zuurdesembrood
  • ½ teen knoflook
  • 100 g geraspte harde alpenkaas, bijv. comté

Instructies

  • Smelt de boter in een grote steelpan met dikke bodem op matig tot laag vuur. Laat de uien en sjalotten hierin afgedekt 40-50 min. karamelliseren onder regelmatig omscheppen, tot ze goudgeel kleuren en een zoete smaak krijgen. Roertegen het eind wat vaker en let op dat de uien niet aanbakken, want dan worden ze bitter.
  • Schep de tijm door het uienmengsel, voeg de helft van de bouillon toe en laat de soep zonder deksel 15 min. zachtjes trekken. Voeg de rest van de bouillon en de sherry toe en laat de soep nog ± 40 min. trekken en wat inkoken, zodat hij een rijke smaak krijgt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Maak vlak voor serveren de kaastoasts. Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf de sneetjes brood aan beide kanten in met de knoflook en besmeer ze met wat boter. Leg ze op een bakplaat en toast ze 3-4 min.
  • Schep de hete soep in hittebestendige kommen. Leg op elke portie een toast en bestrooi deze gelijkmatig met kaas. Zet de ovengrill aan en zet de soepkommen 2-3 min. onder de grill of tot de kaas smelt en goudbruin kleurt, zonder te laten verbranden.

Voedingswaarde

calorieën: 412kcal
eiwit: 21g
vet: 22g
koolhydraten: 28g
auteur: delicious.
 
RECEPT SAM AND ELLIE STUDD FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

*zelf bouillon maken? zo doe je dat + de lekkerste recepten | delicious.magazine