farinata met knolselderijcrème, crispy kikkererwten & gerookte zalm

farinata met knolselderijcrème, crispy kikkererwten & gerookte zalm
RECEPTEN & FOODSTYLING: JULIE TEEKEN | FOTOGRAFIE: MEVROUW MEL | STYLING: INGRID VAN KURINGEN | ASSISTENT FOODSTYLING: TANJA HAAN.

Als je farinata nog niet kent, staat je een feest te wachten. Deze knapperige Italiaanse kikkererwtenpannenkoek is de ideale bodem om te beleggen met allerlei lekkers. Julie gaat voor gerookte zalm en een zijdezachte knolcrème: lekker zeg!

Ook Julie Teeken pakt extra uit in ons eerste kerstnummer. Maak haar feestsalade, panlasagne en zeker deze farinata met zalm! Alle recepten van Julie staan in het november-nummer van delicious. Haal hem vandaag in huis:

Farinata met knolselderijcrème, crispy kikkererwten & gerookte zalm

glutenvrij
aantal 4 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | fusion, italiaans | glutenvrij
Dit gerecht maakt iedereen gelukkig. Uitstekend om van tevoren klaar te maken: verwarm de pannenkoekjes en de crème, garneer met mooie plakjes roze zalm, en zet zo op tafel.
Kooktijd40 minutes
rusten + oven2 hours 30 minutes
Totale tijd3 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ovenbestendige koekenpan

Ingrediënten

  • 200 g kikkererwtenmeel
  • 7 el extra vierge olijfolie + extra om mee in te vetten
  • 2 el fijngesneden verse Italiaanse kruiden
  • ± 800 g knolselderij 1 knol, geschild, in blokjes
  • 200 g crème fraîche
  • rasp en sap van 1 bio citroen
  • 2 el mierikswortel
  • 300 g gerookte zalm
  • 120 g kant-en-klare gerookte paprika
  • kikkererwten
  • bietenblad of rucola, voor erbij

Instructies

  • Meng het kikkererwtenmeel met 3 el olijfolie, de Italiaanse kruiden en 400 ml water tot glad beslag, breng royaal op smaak met peper en zout. Laat het beslag 2 uur of langer op kamertempe­ ratuur rusten.
  • Kook intussen de knolselderijblokjes in gezouten water in ± 15 min. gaar. Giet af en pureer met de crème fraîche, citroenrasp en 2 el sap, mierikswortel, peper en zout tot gladde crème. Schep de crème in een kleine pan en bewaar tot later.
  • Verwarm de oven voor op 230°C. Verhit 1 el olijfolie in een ovenbestendige koekenpan op hoog vuur. Voeg 1⁄4 van het beslag toe aan de pan en draai rond zodat je een pannenkoek vormt van het beslag. Bak de farinata in ± 8 min. gaar in de oven. Houd warm onder een bord. Bak er zo nog drie met de rest van de olie en het beslag.
  • Verhit intussen de knolselderijcrème op laag vuur tot het warm is. Verdeel de crème over de farinata’s en beleg met de gerookte zalm. Garneer met de gerookte paprika kikkererwten en het bietenblad of rucola.

Voedingswaarde

calorieën: 847kcal
eiwit: 39g
vet: 50g
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
RECEPTEN & FOODSTYLING: JULIE TEEKEN | FOTOGRAFIE: MEVROUW MEL | STYLING: INGRID VAN KURINGEN | ASSISTENT FOODSTYLING: TANJA HAAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook eens gnocchi uit de oven met saucijzenvlees