eenpansgerecht met kip, ansjovis en olijven

eenpansgerecht met kip, ansjovis en olijven
FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR

Meer dan een eenvoudige (buiten)keuken én een zonnig plekje of terras heb je niet nodig om fijn buiten te eten. Maak bijvoorbeeld dit eenpansgerecht met kip!

Met deze kipstoof met lekker veel taggiasche olijven wil je direct op pad. Je proeft ze beter terug in de saus door ze grof te hakken.

Eenpansgerecht met kip, ansjovis en olijven

Voorkeur: lactosevrij

aantal 4 | hoofdgerecht | | mediterraans | lactosevrij

Klein visje, groot smaakeffect. Ansjovis is altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door een salsa, op een bruschetta met mascarpone, of in dit geval in een makkelijke mediterrane kipstoof.

Kooktijd:50

Totale tijd:50

Ingrediënten

  • 8 kipdrumsticks
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 stengels bleekselderij
  • 10 ansjovisfilets, van topkwaliteit
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 75-100 ml rode of witte wijn, optioneel
  • 400 g cherrytomaatjes, pomodorini of tomatenblokjes (1 blik)
  • 4-5 el Taggiasche olijven
  • 250 g risoni of orzo, afgespoeld groene kruiden (peterselie, dille, bieslook of een combinatie van verschillende kruiden)

Instructies

  1. Bestrijk het vel van de drumsticks met 2 el olijfolie en bestrooi met zout. Verhit een koekenpan, voeg nog 1 el olijfolie toe en bak de drumsticks op de huidkant ± 8 min. tot ze bruin zijn. Neem de kip uit de pan.
  2. Snijd intussen de ui en knoflook fijn. Verwijder eventueel harde draden van de stengels bleekselderij en snijd in reepjes. Snijd de ansjovisfilets klein.
  3. Voeg nog 2 el olijfolie toe en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook, bleekselderij, laurier en ansjovis toe en roerbak nog ± 3 min. Blus af met de wijn. Heb je geen restje wijn, dan kun je ook afblussen met 2 el wijnazijn of een kneep citroensap.
  4. Doe de drumsticks weer in de pan. Voeg het blikje cherrytomaten toe, vul het lege blikje met water en schenk dat rondom de kip. Snijd de olijven grof en voeg toe. Laat ± 10 min. afgedekt pruttelen. Voeg de risoni of orzo toe en roer goed door de saus. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat in ± 15 min. gaar worden. Voeg als het te droog wordt een scheutje water toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Voedingswaarde

  • calorieën: 663 kcal
  • eiwit: 42 g
  • vet: 31 g
  • koolhydraten: 53 g

RECEPTEN: VANJA VAN DER LEEDEN | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: ESTHER DE MUNNIK | BEREIDING: SANDRA PILKES.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: eenpansgerecht met garnalen, spinazie en kokos

Gek op ansjovis? Low-budget smaakexplosie: 18x ansjovis