delicious. kookt deze week: stoof- en stamppot

Runderstoof

Als we een handleiding voor de Nederlandse keuken zouden moeten schrijven, dan zouden we beginnen met een Dutch oven, want dat klinkt zo Hollands, en daarna overgaan op aardappels en een stamper. Niet dat aardappels Nederlands zijn – ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika – maar of we ze lusten? Dacht het wel! We geven je 7x Hollandse kost, inclusief stoofperen met een Perzisch tintje.

Maandag

boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite.
Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
naar recept
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Dinsdag

perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
Stoven vraagt weinig actie, maar wel geduld: draai het vuur niet hoger, dan gaat je stoof koken in plaats van stoven. Sommige kleinste gaspitten gaan toch nog te hard. Gebruik dan een warmteverdeler onder de pan. Op inductie, elektrische kookplaat en in de oven gaat stoven ook erg goed.
Let wel op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
naar recept
Runderstoof

Woensdag

spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof

Donderdag

pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
naar recept
pastinaakstoof met kastanje- champignons en walnoten - delicious

Vrijdag

winterstamppot met paddenstoelen en pittige kaas
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroente nemen om puree en stamppot op te leuken. Lekkere combi’s met aardappels: pastinaak, pompoen, wortel, knolselderij, aardpeer, of koolraap! Deze winterstamppot maken we met paddenstoelen, snijbiet en pittige Hollandse blauwaderkaas.
winterse stamppot met paddenstoelen en pittige kaas - delicious

Zaterdag

stoof van kippendij met abrikozen
Deze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.
Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
naar recept
zoete kippendijstoof met abrikozen - delicious

Zondag

saffraanperen met praliné en labne
Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.
naar recept
saffraanperen met praliné en labne-delicious
Runderstoof