vegetarisch
aantal 6 |
lunchgerecht, voorgerecht |
|
italiaans |
vegetarisch
Hmm Italiaans flatbread met gesmoorde courgette! De courgettes laat je in 45 minuten zacht worden in de pan waarna je er een dip van maakt met citroen, munt, oregano en crème fraîche. Aromatisch, fris en lekker chunky.
Kookgerei
- ook nodig: standmixer met deeghaak
Ingrediënten
- 80 ml olijfolie ± 5 el
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 2 jalapeños zonder zaadjes, fijngesneden
- 1 kg courgettes, in dunne plakjes
- rasp en sap van 1 biocitroen
- 1-2 el fijngesneden munt
- 1-2 el fijngesneden oregano
- 3 tl crème fraîche
- zonnebloemolie, om in te bakken
deeg
- 14 g instantgist (2 zakjes)
- 20 g vloeibare honing
- 1 el extra vergine olijfolie
- 900 g tarwebloem
- 20 g zout
Instructies
- Meng voor het deeg de gist met 650 ml lauwwarm water, de honing en olie in een maatbeker en laat 15 min. rusten tot het begint te schuimen.
- Doe de bloem in de mengkom van de standmixer met deeghaak. Klop op matige snelheid geleidelijk het gist- mengsel erdoor en kneed het deeg 5 min. Voeg het zout toe en kneed nog 5 min. tot een glad, vochtig en kleverig deeg. Neem uit de mengkom, dek af en laat onder een theedoek in 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verhit intussen 80 ml (5 el) olijfolie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Schep hierin de knoflook en jalapeños 1-2 min. om en laat de knoflook licht kleuren. Voeg de courgette toe en smoor afgedekt in 40-45 min. onder regelmatig omschep- pen tot het helemaal zacht en gaar is.
- Verdeel het gerezen deeg in 12 bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet tot gebruik evt. in de koelkast. Laat voor het bakken op kamertemperatuur komen.
- Prak de courgette met een pollepel en laat kort uitlekken in een zeef. Doe over in een kom en breng op smaak met de citroenrasp en het -sap, munt, oregano, crème fraîche en peper en zout.
- Schenk een bodempje olie in een diepe koekenpan en verhit op hoog vuur tot 180°C of tot een blokje brood hierin in 30 sec. goudbruin kleurt. Leg telkens 1 deegballetje op een met bloem bestoven werkvlak en plet het met de hand tot een rondje van ± 15 cm Ø. Druk er met je vingertoppen kuiltjes in. Bak de rondjes een voor een goudbruin, 2-3 min. per kant. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer de krokante broodjes met de courgettedip.
Voedingswaarde
calorieën: 816kcal
eiwit: 23g
vet: 28g
koolhydraten: 115g
RECEPTEN: BEN WILLIAMSON, MASSIMO MELE | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT, NIGEL LOUGH | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog meer lekkers voor bij de aperitivo: crostini met tonijn, raapstelen en geitenkaas