Een echte herfstige taart bakken? Deze rijke chocoladetaart is lekker machtig, maar ook fris door de appel. Mét een originele twist door het zeezout.
Zin in een heel menu met appel? Haal dan nu het oktober-nummer van delicious. in huis met nog veel meer herfstige smaken!
Waarom is de combinatie van chocolade en zeezout zo verslavend lekker?
Zeezout en chocolade zijn een geweldige combinatie omdat ze samen voor een smaakexplosie zorgen. Het zoete van de chocolade en het zoute van het zeezout vullen elkaar perfect aan. Het zout maakt de chocoladesmaak intenser en spannender. Het zout versterkt de natuurlijke smaak van de chocolade door de bitterzoete tonen te accentueren, waardoor de smaak dieper en complexer wordt.
De wetenschap achter deze verrukkelijke combinatie ligt in de chemie van smaakpapillen. Chocolade bevat cacao met verbindingen die reageren op zout. Het zout helpt om deze verbindingen te versterken, waardoor de chocolade smaakintensiteit wint. Bovendien stimuleert het zout de speekselklieren, waardoor de chocolade smeuïger aanvoelt in je mond.
Verder is deze combinatie heel lekker door de verschillende texturen. Het knapperige van fleur de sel, of zeezout werkt heel lekker bij het romige van chocolade. Als je een hap neemt, ervaar je eerst de gladde textuur van de chocoladetaart en dan die kleine, knapperige zoutkristallen.
Chocolade en appel zijn dan weer een perfecte match door de combinatie van zoet, lichtbitter en friszuur.
zoet, zoeter, zoetst: de 15x de lekkerste chocoladetaart
Chocoladetaart met appel en zeezout
Kookgerei
- bakvorm met vaste bodem van 26 cm Ø en 3½ cm hoog, ingevet
Ingrediënten
- 200 g pure chocolade
- 200 g boter
- 1 flinke friszoete appel, bijv. jonagold, klokhuis eruit
- 200 g suiker
- 1 tl gemalen kaneel
- 4 eieren
- fleur de sel, naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd of breek de chocolade in blokjes. Laat op laag vuur, in een steelpan met dikke bodem, met de boter smelten, roer glad en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schil de appel, snijd in 8 parten en het klokhuis eruit. Schep ze om met 1 el suiker en de kaneel.
- Splits de eieren. Klop met de mixer de eidooiers met de resterende suiker in 3 min. bleekgeel en romig. Klop de eiwitten met schone (!) gardes in een andere kom met een mespunt zout tot stevige pieken.
- Meng de chocoladeboter door de dooiercrème. Spatel het eiwitschuim erdoor. Schenk het beslag in de bakvorm. Steek de appelpartjes erin.
- Bak de taart ± 35 min. in de voor- verwarmde oven, tot de bovenkant net stevig en krokant aanvoelt. De binnenzijde is dan zacht en smeuïg. Dek de taart eventueel af met aluminiumfolie als hij te donker kleurt.
- Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of op kamertemperatuur – hij zakt dan wel weer in – en snijd in 8-10 punten. Bestrooi met fleur de sel.