chocolademousse trifle met karamel

chocolademousse trifle met karamel

Chocoladeliefhebbers opgelet! Deze rijke trifle met laagjes karamel- en chocolademousse wil je niet missen… Deze karamel-chocolademousse-trifle is een spektakelstuk om te zien en een droom nagerecht voor ieder (kerst)diner.

Nog meer trifle? Hemelse trifle recepten die tiramisu van de troon stoten

chocolademousse trifle met karamel

aantal 8 | dessert, nagerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | brits |
Liever geen alcohol? Gebruik in plaats van de koffielikeur sterke gezoete koffie of aangelengde hazelnootsiroop.
Kooktijd1 hour 10 minutes
opstijven7 hours

Kookgerei

  • glazen (trifle)schaal (± 3 l inhoud)
  • Mixer
  • spuitzak met glad spuitmondje van 1 cm

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade, 70% cacao, in stukjes
  • 200 g melkchocolade, in stukjes
  • 3 eieren, gesplitst
  • 450 ml slagroom
  • 1 gelatineblaadje, 5 min. geweekt in koud water
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml koffielikeur
  • ± 300 g lange vingers
  • cacaopoeder, om de trifle te bestuiven

karamelmousse

  • 400 ml slagroom
  • 4 gelatineblaadjes, 5 min. geweekt in koud water
  • 500 g dulce de leche, potje, losgeroerd

Instructies

  • Doe voor de chocolademousse beide soorten chocolade in een hittebestendige kom, zet die op een pan met een laagje zachtjes kokend water en laat al roerend (au bain-marie) smelten. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat iets afkoelen en klop de eidooiers erdoor. Het mengsel wordt een beetje korrelig, maar dat komt later weer goed.
  • Verwarm voor de chocolademousse 150 ml van de room in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt. Knijp de gelatine uit en roer door de room tot het is opgelost. Klop het gelatinemengsel in 3 delen door het chocolademengsel en klop glad. Schenk het mengsel in een grote, schone kom.
  • Klop de resterende 300 ml room voor de chocolademousse met de vanille tot stijve pieken. Zet in de koelkast.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de mixer tot stijve pieken. Klop de suiker er lepel voor lepel door tot hij volledig is opgelost en je een glanzend schuimmengsel hebt.
  • Spatel de geklopte room door het chocolademengsel. Spatel in 2 delen de geklopte eiwitten erdoor. Zet de chocolademousse tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm 100 ml van de room voor de karamelmousse in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt. Knijp de gelatine uit en roer door de room tot het is opgelost. Laat het gelatinemengsel iets afkoelen.
  • Klop de resterende 300 ml van de room voor de karamelmousse in een kom tot zachte pieken. Spatel de dulce de leche en het gelatinemengsel erdoor, zodat je een gladde karamelmousse krijgt. Zet ± 45 min. in de koelkast om stevig te worden.
  • Schenk de koffielikeur in een ondiepe schaal. Dompel de helft van de lange vingers onder in de likeur en leg ze in een dubbele laag op de bodem van de (trifle)schaal. Schep de helft van de chocolademousse erover.
  • Doe de rest van de chocolademousse in een spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm en leg tot verder gebruik in de koelkast.
  • Dompel de rest van de lange vingers onder in de likeur en leg ze in een dubbele laag op de chocolademousse. Klop eventueel de karamelmousse iets los en schep er bovenop. Strijk glad en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.
  • Spuit de rest van de chocolademousse in toefjes op de karamelmousse. Zet 2-3 uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif vlak voor serveren met cacaopoeder.

Voedingswaarde

calorieën: 935kcal
eiwit: 15g
vet: 53g
koolhydraten: 95g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!